Extra
Logo naardernieuws.nl
Foto: Pixabay

Extra nachttrein stopt voorlopig niet op Naarden-Bussum

  Politiek

GOOISE MEREN - De extra nachttrein tussen Utrecht en Amsterdam, die vanaf volgend jaar in de weekenden op de drie stations in Hilversum stopt, zal in 2021 niet stoppen op de stations Naarden-Bussum en Bussum-Zuid. "Uit overleg met de NS is gebleken dat het voor de gemeente Gooise Meren niet mogelijk is nog deel te nemen aan dit initiatief."

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren op schriftelijke vragen van de lokale VVD. De liberalen meenden dat Gooise Meren met de extra nachttrein wel de lasten (geluidsoverlast) heeft, maar niet de lusten (dat de trein stopt). Een nachttrein zou de bereikbaarheid van de gemeente bovendien flink verbeteren, was de uitleg. Maar voorlopig komt het er dus niet van. De gemeente kan eventueel in een later stadium alsnog aanhaken. Gesprekken over een nachttrein zijn gaande, schrijft het college. 

Hoeveel mensen uit de gemeente gebruik maken van de nachttrein is niet duidelijk. Pas wanneer dit wél duidelijk is, zal de gemeente bekijken of aansluiten bij het Hilversumse initiatief een goed idee is. Die extra trein kost Hilversum per jaar 160.000 euro. Dat hoge bedrag gaat voor een groot deel naar het in bedrijf houden van de drie stations. "Een extra nachttrein zou voor de gemeente Gooise Meren een jaarlijkse uitgave van naar schatting 110.000 euro, exclusief BTW betekenen, wanneer deze trein op beiden stations halteert", schrijft het college. "Daarbij zal nog nader onderzoek nodig zijn om te bepalen of het wenselijk c.q. opportuun is dat er inderdaad op beide stations wordt gehalteerd."

Overigens is het wat bereikbaarheid in de nachturen betreft helemaal niet zo droevig gesteld in Naarden-Bussum. Dat is te danken aan de gemeente Amersfoort die betaalt voor een extra nachttrein tussen Amsterdam en Amersfoort. Deze sprinter stopt op vrijdag- en zaterdagnacht om respectievelijk 2.05 en 2.08 uur ook op Naarden-Bussum en Bussum-Zuid. Een directe nachtverbinding met Utrecht is er niet. Vanuit Utrecht is de laatste reismogelijkheid naar Naarden-Bussum (op vrijdag- en zaterdagnacht) om 1.00 uur, via Amsterdam Centraal.

Meer berichten