Eerste boekje voor wethouder Alexander Luijten.
Eerste boekje voor wethouder Alexander Luijten. (Foto: Jaap van Hassel)

Bundeling van de beste 'Uitgelezen Boeken'

BUSSUM Leest u weleens 'Het uitgelezen boek' op pagina 2 in deze krant? De rubriek van Bussumer Klaas Oosterom die wekelijks een boek verkoopt voor het goede doel? In de rubriek beschrijf hij een boek en van die beschrijvingen is nu een mooi naslagwerk verkrijgbaar, genaamd Een boekje open over Bussum, Naarden en het Gooi. 

Ruim 500 boeken beschreef de 80-jarige Klaas Oosterom in de afgelopen elf jaar voor de krant. Wat is het voor een boek? Waar gaat het over? En wie wil er een paar tientjes voor geven voor het goede doel? Oosterom beschrijft in zijn bundel meer dan 100 boeken die allemaal bijdragen aan de plaatselijke en regionale historie. Het is niet voor niets dat er zo veel boeken geschreven zijn over 't Gooi. Oosterom vertelt dat hier menig schrijver, dichter en kunstenaar woonde die zich liet beïnvloeden door de omgeving.

Handel in boeken
Sinds zijn pensionering in 2004 handelt Oosterom in boeken. "Ik krijg boeken en verkoop ze voor het goede doel. Dat deed ik eerst via Marktplaats, maar dus ook alweer elf jaar via de rubriek in de krant. De boeken krijg ik van kennissen, maar ook van mensen die kleiner gaan wonen en soms staan er opeens allemaal dozen vol boeken voor de garagedeur. Dan zoek ik ze uit en de boeken die te veel een 'keldergeur' hebben doe ik weg; die gaan naar de Kringloopwinkel. De meeste boeken verkoop ik voor een paar tientjes, het duurste boek kost hooguit honderd euro. Dan moet ik het hebben van boeken die worden verzameld."

Goed doel
Dankzij de rubriek steunen we de afgelopen drie jaar een project in Mauritanië dat gerund wordt door mijn schoonzus Wiljo Oosterom. Zij woont daar een groot deel van het jaar en zet zich via Silentwork.org in voor onderwijs- en waterprojecten in dit zeer arme land. Dankzij deze korte lijn weet ik zeker dat het geld goed terechtkomt."

Een boekje open is te koop bij Boekhandel Los en Bruna in Bussum of te bestellen via de webshop.
Meer berichten