Maquette van de nieuwe wijk.
Maquette van de nieuwe wijk. (Foto: Yvette de Vries)

Transformatie Schoutenwerf: 51 woningen in hoger segment

MUIDEN Met de presentatie van het definitieve ontwerp komt er een einde aan ruim negen jaar plannenmakerij voor woningbouw op het terrein van de voormalige scheepswerf. Volgend jaar gaat er gebouwd worden op het terrein van de voormalige scheepswerf. De prijzen liggen hoog; op Amsterdams niveau. Er komen in totaal 51 luxe woningen, 45 aanlegplekken voor bootjes en een ondergrondse parkeergarage.

De metamorfose van het gebied is indrukwekkend. Maar liefst vier appartementencomplexen en 24 woningen komen er op het terrein aan de Vecht. Het ontwerp ziet er prachtig uit, maar het is slechts voor weinigen weggelegd om er de verhuisdozen te kunnen uitpakken. De prijzen liggen op Amsterdams niveau. 

Ruime woningen
De ruimte is echter helemaal niet Amsterdams; de meeste appartementen en woningen zijn behoorlijk groot. Het kleinste appartement is weliswaar 68 m2, maar uitschieters van 200 m2 meter of meer zijn geen uitzondering. Het grootste appartement is 237 m2. Voor wie dat nog te klein is of wie liever een tuin heeft, zijn er zogenaamde Werfwoningen, waarvan er enkele meer dan 275 m2 woonoppervlak hebben. 

Monument
De ontwikkelaar laat weten dat de ontwerpen geïnspireerd zijn op het industriële karakter van de oude werf. Enkele delen van de scheepswerf werden begin dit jaar nog bestempeld als gemeentelijk monument: onder meer de muur aan de Hellingstraat, het poortgebouw annex kantoor en de voormalige directeurswoning aan de Hellingstraat. Omdat die al door de eigenaar mee waren genomen in de nieuwe plannen hoefde er niets te worden aangepast. Voor de bewoners van de appartementencomplexen en woningen die aan de Vecht liggen is er nog een pluspunt; een ligplaats, voornamelijk geschikt voor sloepjes, gereserveerd. Voor de andere ligplaatsen geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Verzet geweest
Tegen de plannen voor de woningbouw was jarenlang verzet van omwonenden, en ook de raad van Gooise Meren had nogal wat bezwaren. Het ging met name om de hoogte van een van de appartementencomplexen. Die is nu zo'n drie meter lager dan in de plannen van de vorige eigenaar, Ad van der Vliet. Daarmee verdween een groot obstakel voor de gemeenteraad om akkoord te gaan met de bouwplannen.

Verkoop
Als in maart 2020 de verkoop van start gaat, heeft het ruim 27 jaar geduurd voordat het idee van de toenmalige gemeente Muiden om de voormalige scheepswerf te ontwikkelen en een andere bestemming te geven gerealiseerd gaat worden. Eerder was eigenaar Ad van der Vliet bezig met de plannen, maar die haakte af omdat de gemeente maar geen besluit nam en wilde dat Van der Vliet de plannen aan zou passen. Er werd uiteindelijk een andere koper gevonden.  
Meer berichten