De avond werd druk bezocht.
De avond werd druk bezocht. Foto: GMB

Sportcafé: Hoe sociaal veilig is jouw sportvereniging?

Sport

NAARDEN - Gooise Meren Beweegt organiseerde het tweejaarlijks terugkerende Sportcafé. De avond stond dit keer in het teken van de volgende vraag: ‘hoe sociaal veilig is de omgeving binnen jouw sportvereniging?’ Dat dit een onderwerp is dat leeft bij de diverse sportverenigingen bleek wel uit de opkomst.

Zo’n 35 vertegenwoordigers van diverse sportverenigingen uit Gooise Meren, bestaande uit voorzitters, vertrouwenscontactpersonen, trainers, bestuurs- en commissieleden, kwamen bij elkaar in het clubhuis van Rugby Club ‘t Gooi in Naarden. Jelmer Kruyt, wethouder Sport bij de gemeente Gooise Meren, opende de avond en was blij met het zien van een goedgevulde zaal. “Hoe handel je als de sociale veiligheid bij je vereniging in het geding komt? Goed om tijdens deze Nationale Sportweek hierover informatie te krijgen en met elkaar uit te wisselen. Ik ben dan ook heel blij met deze mooie opkomst.”

Interactief

Organisator Gooise Meren Beweegt had gastspreker Lisette Gastel van NOC*NSF uitgenodigd om meer te vertellen over het thema sociale veiligheid. Gastel adviseert verenigingen op dit gebied vanuit haar rol als expert Sociale Veiligheid Sport. Daarnaast is zij zelf ook vertrouwenscontactpersoon bij een volleybalvereniging. Direct aan het begin van haar workshop vroeg zij de deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: in welke omgeving voel jij je sociaal veilig? Met als resultaat dat iedereen meteen interactief aan de slag kon. Daarnaast legde ze ook een aantal stellingen voor aan de groep aanwezigen, zodat hierover direct van gedachten kon worden gewisseld en mensen naar aanleiding hiervan ook weer vragen konden stellen. Gastel: “Hoe wil je sociale veiligheid regelen binnen je vereniging? Begin met preventie en maak afspraken maken met elkaar. Laat op je website en in je club zien dat je een actief beleid hebt. Zo weet iedereen wat jullie van elkaar verwachten en wat te doen als het toch misgaat.”

Positieve reacties

Tijdens de inloop en na afloop van de presentaties was er onder het genot van een drankje ook tijd om onderling met elkaar in gesprek te gaan. Dit alles leidde tot een nuttige, inspirerende en gezellige avond. Verenigingsadviseur Harold Siekmann: “We kunnen terugkijken op een heel geslaagde avond. Veel positieve reacties na afloop over de invulling van het programma. De verenigingen hebben de nodige handvatten gekregen om met dit thema aan de slag te gaan. Deze avond heeft ook weer laten zien dat het heel waardevol is om dit soort bijeenkomsten te organiseren. Ondanks ieders drukke agenda is er genoeg animo om kennis op te halen en uit te wisselen.”

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26