Bezoekers kunnen zondag zelf kunst maken.
Bezoekers kunnen zondag zelf kunst maken. Foto: jessica de jong

Kunstenaars bundelen krachten op Art Fair

BUSSUM - "Uniek", zo noemen de kunstenaars uit Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum hun gezamenlijke optreden aanstaande zondag tijdens het evenement Bussum Cultureel. Op de Art Fair zullen de professionele kunstenaars uit Gooise Meren aan het publiek laten zien wat ze in huis hebben.

Vele witte tenten gevuld met bevlogen artiesten en hun kunstwerken. Van schilders tot kunstenaars met 3D-installaties: er is van alles te ontdekken. Voor het publiek is het leuk dat ze ook van allerlei kunstvormen mogen proeven. Ga bijvoorbeeld met je handen in de klei, probeer te punniken en krijg direct tips van professionele kunstenaars. Daarbij is natuurlijk ook veel kunst te bewonderen en kunnen de makers toelichting geven.

Ernst Schmidt, organisator van Art Fair, ziet het evenement vooral als de aftrap van meer samenwerking tussen de kunstenaars uit de drie gemeenten. "We kunnen veel meer samen doen. Vorig jaar was tijdens Bussum Cultureel ook een groot kunstfestival in Naarden. Dat soort dingen moeten we voorkomen en niet meer tegelijkertijd doen. De programmering moet op elkaar worden afgestemd. Niet de concurrentie opzoeken, maar elkaar versterken en vooral ook je eigen feestje blijven vieren."

Positief
"Bij Artes, de kunstvereniging uit Bussum, zitten al veel kunstenaars uit Naarden. Maar nu betrekken we ook actief kunstenaars uit Muiden en Muiderberg erbij. Zowel de wethouders als de burgemeesters van de drie gemeenten zullen bij de opening zijn. Dat zegt ook wel iets over hoe belangrijk ze dit soort gezamenlijke initiatieven vinden. We kijken nu ook naar andere activiteiten uit onze koker, zoals de Atelierroute. Wellicht kunnen we de route uitbreiden naar Muiden en Naarden. De eerste contacten met de kunstenaars uit de twee andere gemeenten zijn in ieder geval erg positief en we verwachten absoluut nog veel meer te gaan samenwerken."

Artes ziet wel dat de kunstenaars in Muiden iets hebben wat ze zelf ook wel willen. "De kunstenaars in Muiden hebben een eigen ontmoetingsgebouw waar ze workshops en exposities kunnen houden. Je bent dan enorm zichtbaar in de gemeente en dat zouden wij in Bussum ook wel willen. We hadden zoiets vroeger in gebouw De Vonk, maar dat pand staat nu op instorten."

Muiden
Riet Blüm van het Kunstcollectief Muiden Muiderberg laat weten dat ze erg te spreken is over de recente samenwerking met de Bussumse kunstenaarsvereniging. "Ik zit in het bestuur en we werden benaderd met de vraag of we mee wilden doen aan de Art Fair. We hebben een gezellig avondje doorgebracht en de knoop was snel doorgehakt."

"Ik verwacht heel veel van de Art Fair; het is immers op Bussum Cultureel, dus er zal aardig wat publiek komen. Het wordt echt een hele uitgebreide expositie in verschillende tenten. Ik laat bijvoorbeeld zelf mijn 'Wereldmensen' zien, een reizende expositie."

Gasten
Blüm vindt het goed dat Bussum Cultureel niet exclusief voor Bussumse kunstenaars toegankelijk is. "Nee, dat hoef je echt niet zo angstig plaatselijk te regelen. Ook wij laten gasten toe in de kunstroute die wij iedere twee jaar organiseren in Muiden en Muiderberg. Van onze 40 leden doen er ongeveer 35 mee en dan hebben we 15 gastkunstenaars, waaronder één uit Bussum. De eerstvolgende editie is in het weekend van 11 oktober in Muiderberg, maar dan werken we niet samen met Artes. De organisatie was eigenlijk al te ver om nog kunstenaars van Artes uit te nodigen. Het hele dorp doet mee aan de route, van de school tot winkeliers. Toch denk ik dat we wel kunnen kijken of er mogelijkheden zijn om vaker gezamenlijk op te trekken."

Als Blüm de grootste verschillen tussen de twee kunstcollectieven moet benoemen is het wel dat de club uit Muiden een stuk kleiner is, maar wel verder is met het organiseren van evenementen. "Artes heeft daarentegen meer disciplines in huis, daar zouden wij weer van kunnen leren," concludeert ze.

De Bussumse wethouder van Cultuur, Nen van Ramshorst, opent de Art Fair. "We hebben zo veel goede kunstenaars hier in de regio. Ik ga ervan uit dat daar veel mensen op afkomen. Het programma biedt dit jaar meer dan ooit." Hoewel het een Bussums evenement is, vindt Van Ramshorst dat kunst zich "gelukkig niet aan grenzen houdt. We kunnen elkaars evenementen versterken. Bijvoorbeeld met een mooie fietsroute langs de kunstwerken in Bussum, Naarden en Muiden. In het Gooi zijn altijd veel kunstenaars werkzaam geweest. De boerendorpen in de negentiende eeuw werden kunstenaarsdorpen. Het is daarom vanzelfsprekend dat kunstenaars en kunstwerken in Gooise Meren belangrijk zijn en blijven."

Art Fair
De Art Fair wordt gehouden op zondag 6 september van 11.00 tot 19.00 uur in de Brinklaan in Bussum, naast het gemeentehuis.