Veel belangstellenden in de zaal.
Veel belangstellenden in de zaal. Foto: Bob Awick

Parkeren en geluid blijven gevoelige punten

BUSSUM - "Verleng de geluidswand en voer betaald parkeren in." Dat hebben omwonenden van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp betoogd tijdens de inspraakavond vorige week op het gemeentehuis. Belangstellenden werden die avond bijgepraat over het bouwplan. Ondanks de positieve reacties op de plannen zijn de zorgen die leven met betrekking tot het parkeren niet weggenomen.

door Mireille Detrixhe

De bijeenkomst was een vervolg op de eerste inspraakavond in maart van dit jaar. Na de eerste inspraakavond zijn de wensen in kaart gebracht en nu kregen de aanwezigen een update van de laatste stand van zaken over de bouwplannen. Bouwbedrijf Noordersluis, de huidige eigenaar van de fabriek, toonde impressies hoe het eruit komt te zien. Het geheel krijgt een karakteristieke en industriële look. Voor de bouw gelden bepaalde veiligheidsregels in verband met de afstand tot het spoor. Dat is met de architectuur opgelost. De komende tijd is het belangrijk om te kijken naar de invulling van de commerciële ruimten, zoals kleine horeca, ateliers en bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Die functies moeten goed in elkaar passen. Er hebben zich inmiddels een aantal kopers gemeld die geïnteresseerd zijn in een plekje in Bensdorp.
De huidige situatie voldoet volgens verkeersdeskundige Jan-Anne Waagmeester niet aan de parkeernormen. Toch is volgens hem de aanleg van meer parkeerplaatsen niet de oplossing. Hij geeft de voorkeur aan uitbreiding van betaald parkeren en van plekken voor vergunninghouders. "Als je naar de huidige situatie kijkt, concentreert de parkeeroverlast zich in het gebied waar nog vrij parkeren mogelijk is en die het dichtst bij het centrum ligt. Als het centrum uitbreidt, moet je ook de parkeernormen aanpassen. Daarnaast moet je alternatieven voor autogebruik stimuleren", aldus Waagmeester.
De hoeveelheid aan vragen over het parkeerprobleem benadrukte maar weer eens dat het de gemoederen nog steeds flink bezighoudt. De angst wordt uitgesproken dat mensen gaan rondrijden als ze geen parkeerplaats kunnen vinden. De suggestie wordt gedaan om voordat de bouw aanvangt parkeren voor vergunninghouders in te voeren omdat de overlast al bij de bouw door het bouwverkeer kan ontstaan.
Een tweede zorg van de omwonenden is de geluidsoverlast van het spoor. In het ontwerp van het bouwplan vallen 'gaten' waardoor het geluid van de trein alleen maar erger wordt. Volgens berekeningen komt het geluid boven de norm uit en daarom vinden er aanpassingen plaats in de woningen die gebouwd worden. Maar wat is het effect op de buurt? Het verzoek om een nulmeting en een eenmeting te verrichten kon op applaus rekenen.
Verder is er de geluidswand die ophoudt bij de oude bonenloods omdat deze tegen de grond gaat. Omwonenden pleiten ervoor om de geluidswand door te trekken en zo het probleem op te lossen.
Naast de vele zorgen over parkeer- en geluidshinder waren er zeker ook positieve en enthousiaste geluiden te horen. De gemeente werd geprezen voor de wijze van communiceren en het luisteren naar belanghebbenden. Een omwonende typeerde het die avond mooi: "Eerst was er de ergernis van de geur en daarna het verval van de fabriek en nu ligt er een fantastisch plan."