Barbara Handke in haar tuin, haar eigen groene oase.
Barbara Handke in haar tuin, haar eigen groene oase. Foto: Yvette Geerts

Barbara Handke komt uit Duitsland

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Barbara Handke komt uit Duitsland, zij geeft yogalessen en mindfulnesstrainingen in een kleine setting vanuit haar eigen bedrijf Samudita.

Wat heeft jou naar Nederland en Bussum gebracht?

"De liefde. Ik ontmoette tijdens een skivakantie in Oostenrijk een hele leuke man uit Nederland. Ik woonde toen in Berlijn en na twee jaar heen en weer reizen besloot ik naar Nederland te verhuizen. Het eerste jaar woonden we in Amstelveen en studeerde ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Nederlands. In september 2005 zijn we in Bussum in een prachtig huis gaan wonen. Inmiddels ben ik weer verhuisd, maar gelukkig wel binnen Bussum."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Bussum vind ik een fijne plek om te wonen, het is groen en rustig, vooral als je zoals ik gewend bent in een bruisende stad als Berlijn te leven. De heide is een van mijn favoriete plekken om in stilte te wandelen, alleen, met vrienden, mijn partner en mijn zoon. Het fijne aan Bussum is dat het ook centraal ligt ten opzichte van Amsterdam met haar meer internationale karakter, de cultuur, muziek en musea. Ook de lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid en milieu die er in Bussum zijn spreken mij erg aan.
De groenteclub bijvoorbeeld vind ik een mooi initiatief en ik kijk ook uit naar alle plannen rondom Bensdorp. Verder vind ik het mooi dat er zo veel mensen in Bussum aan yoga doen en dat er een breed aanbod is aan yogascholen en vormen van yoga."

En Nederland?
"Ook goed, de mensen die ik ken in Nederland en Bussum zijn open minded. Op het leven in Nederland zijn veel invloeden vanuit het buitenland. Je merkt dat het een meer internationale cultuur heeft dan Duitsland, onder meer door haar historie als handelsnatie."

Opvallendste verschillen tussen Nederland en Duitsland?
"Duitsland is veel verder op het gebied van milieu, duurzaamheid en biologisch eten. En dat er in Nederland nauwelijks een plek is waar je geen vliegtuig, trein of auto hoort. De bergen hebben voor mij altijd een grote aantrekkingskracht. De ruimte en de rust.
Dus je vindt me dan ook geregeld in de Alpen of de Eifel bijvoorbeeld.
Ik vond in Nederland veel ondersteuning toen ik mij als zelfstandig ondernemer ging vestigen. Er zijn minder regels dan in Duitsland. Dat is prettig omdat ik me daardoor op mijn werk met mensen kan richten in plaats van met mijn administratie bezig te zijn."
Wat mis je het meeste aan Duitsland en heb je plannen om terug te gaan?
"Mijn familie en de bergen. Het fijne aan Duitsland is dat je als familie meer samenleeft. Ouderen en jongeren die zorgen voor elkaar, dat is daar veel gebruikelijker dan in Nederland. En nee, op dit moment wil ik niet weg. Als ik terug zou gaan is het naar Berlijn of richting de bergen."

Gebruiken die je verbazen?
"Ja, de gewoonte om om zes uur aan tafel te zitten en dat veel mensen het idee hebben dat ze druk zij', of druk moeten zijn. Wat mij ook nog steeds verbaast is dat mensen elkaar hier nauwelijks groeten op straat. Ik ben in een klein dorpje in de Eifel geboren en daar gebeurde dat wel."

Last gehad van discriminatie of vooroordelen?
"Nee daar was ik wel voor gewaarschuwd toen ik naar Nederland ging, maar dat heb ik persoonlijk nog nooit meegemaakt."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Duitsland?
"Veel mensen hebben het over Berlijn. Juist die kleine cafeetjes, die straatjes achteraf, de onbekende plekjes voorbij de toeristische trekpleisters, die laten meer het echte Berlijn zien. En dat Duitsers ook ontspannen en vriendelijk kunnen zijn."

Ga je vaak naar Duitsland?
Ik kom net terug van een bezoek aan familie en vrienden. Dat is altijd een groot feest als we allemaal vanuit verschillende delen van Duitsland, en ik vanuit Nederland bij elkaar komen. Daarom vind ik het ook belangrijk om mijn zoon tweetalig op te voeden."