Afgelopen week werd een grote controle gehouden aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.
Afgelopen week werd een grote controle gehouden aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Foto: Sjoerd Stoop

Golf aan opengebroken woningen Spiegel

BUSSUM - Het Spiegel heeft de laatste weken te maken met een ware golf aan opengebroken woningen. De afgelopen maand werden er zeker 14 panden opengebroken, veel meer dan normaal. "We hebben daar zorgen over. We doen er alles aan om de rust weer terug te laten keren", zegt agente Ingrid Arnst.

door Sjoerd Stoop

Het was de afgelopen weken op meerdere plaatsen van de buurt raak. Elf keer slaagden de daders om een pand open te breken en spullen mee te nemen. De andere keren faalden ze of werden ze gestoord. Afgelopen week was het nog raak aan de Pr. Bernhardlaan. De bewoners lagen te slapen toen ze plots gerommel hoorden. Het bleek dat er gerommeld werd aan de voordeur. Toen een van de bewoners besloot poolshoogte te nemen en opstond, stond er plots een vreemde man voor ziin neus. De bewoners schrokken daar zo van dat ze begonnen te schreeuwen. De vreemde man sloeg vervolgens op de vlucht. Slechts een voorbeeld van de vele gevallen van de afgelopen maand.

Er wordt veel meer opengebroken dan normaal. Hoe kan dat?
"We merken wel vaker dat het aantal kraken op zulke momenten wat toeneemt. Rond december, om maar wat te noemen, als het vroeg donker wordt. Maar ook zomers, als veel mensen hun huis verlaten voor vakanties of andere uitstapjes. Meerdere gemeenten hebben last van het probleem. Het Spiegel vormt nu een 'hotspot'. Een dure buurt, met grote panden. Daar valt wat te halen. Daarnaast hebben we het probleem dat de meeste panden beschut staan, veelal door bomen. Dat maakt het voor de daders al snel aantrekkelijk om eens langs te komen."

Hoe wordt het probleem aangepakt?
"Er wordt momenteel door agenten extra veel aandacht besteed aan het probleem. Eerder deze week was er al een grote verkeerscontrole. We hebben op toegangswegen gestaan en alle passanten gecontroleerd. Daarnaast lopen agenten extra rondjes door de buurt en worden buurtbewoners geattendeerd op hoe ze zelf het slachtoffer kunnen worden van ongenode gasten. We doen er alles aan om het aantal kraken af te laten nemen."

Wat kunnen bewoners zelf doen?
"We attenderen mensen op het probleem en vragen ze om extra op te letten. Als ze wat verdachts merken, vragen we ze om meteen met ons te bellen. Om een voorbeeld te geven: als er al een paar keer een vreemde auto voor de deur staat of als vreemde mensen met veel aandacht voor panden langslopen, komen we graag even poolshoogte nemen. Door extra alert te reageren, kun je veel problemen voorkomen. Daarnaast roepen we bewoners op om hun huizen extra goed af te sluiten en een bewoonde indruk achter te laten."

'Door extra alert te reageren, kun je veel problemen voorkomen'