George Wiersma op de Butte de Lion (herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo).
George Wiersma op de Butte de Lion (herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo).

Saluutbatterij Bastion R.A. speelt niet 'zomaar' soldaatje

Naarden - "Het is niet zomaar even soldaatje spelen. Het is echt beleven hoe het in die tijd was. Met alles erop en eraan. Kleding dragen uit die tijd, eten wat er 200 jaar geleden werd gegeten en slapen op stro in zelfgemaakte tenten." George Wiersma, oprichter van de Naardense vereniging Saluutbatterij Bastion R.A., speelt met 7000 anderen de Slag bij Waterloo na in België.

door Mireille Detrixhe

Elk jaar in juni hoort men in de omgeving van Waterloo weer kanonnen bulderen en het gegil van duizenden zogeheten re-enactors. Zij laten het publiek herbeleven hoe vroeger de legers elkaar bestreden: te paard met lans of te voet met musket of met kanon. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon 'zijn Waterloo' vond. Daarom wordt het dit jaar groots herdacht van 19 tot 21 juni.
"Het wordt heel speciaal", vertelt George. "Er doen niet alleen 7000 re-enactors mee, maar ze komen ook nog eens van over de hele wereld. Van Australië tot Rusland en dus ook Nederland. Er worden 130.000 bezoekers verwacht en er komen leiders uit de hele wereld kijken. We moeten in verband met de beveiliging ook aan allerlei eisen voldoen. Alleen gerenommeerde verenigingen doen mee. Wij geven met onze eigen re-enactmentvereniging gestalte aan de brigade van Bijlandt, die aangevoerd werd door de Prins van Oranje. Voor het aankomende spektakel zijn we al maanden in voorbereiding."

Complete plaatje
George is duidelijk trots en ziet erg uit naar het evenement. "Het leuke is dat je met 7000 mensen ook echt evenaart hoe het in werkelijkheid was. We zetten het complete plaatje neer. We leven die dagen in zelfgemaakte tenten, dragen kostuums en uniformen uit die tijd die we zelf naaien en we maken ook de onderstellen van de kanonnen zelf. Het is net of je een film maakt. Mensen krijgen echt een goede indruk van het soldatenleven in die tijd. Ik geniet ervan om het publiek op een leuke manier iets te leren over geschiedenis. Voor kinderen is het ook erg leuk en dan blijft het ook beter hangen."

Zelf was George van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis. Hij bezocht veel musea en kastelen. "Ik woon in Naarden en als kind ging ik al vaak naar het Vestingmuseum. In 1995 begon ik met Saluutbatterij Bastion R.A. en inmiddels zijn er mensen van Groningen tot aan Maastricht aangesloten bij onze vereniging. Allemaal mensen met dezelfde passie. Onze vereniging levert al meer dan 10 jaar een bijdrage aan het herbeleven van een stukje geschiedenis in Europa en ook aan dat van onder andere Naarden. De kanonniers doen dit door het verzorgen van optredens in de vorm van veldslagen in landen als Duitsland, België, Frankrijk en Nederland.

Niet ongevaarlijk
Voor George is het evenement geslaagd als iedereen het mooi vond en tevreden naar huis gaat. En er geen ongelukken zijn gebeurd, want helemaal ongevaarlijk is het niet. "Er valt bijvoorbeeld nog wel eens iemand van zijn paard en ik heb zelf mijn vinger eens verbrand", geeft hij aan. Maar dat weerhoudt hem zeker niet om met volle overtuiging aan het spektakel in Waterloo mee te doen.

Schieten voor de Koning bij de Koningsvaart in 2013.
Veldslag Waterloo nagespeeld in 2008.