Een woongebouw gezien vanaf de Nieuwe Spiegelstraat.
Een woongebouw gezien vanaf de Nieuwe Spiegelstraat. Tekening: LEVS Architecten

Nieuw plan voor Bensdorp

BUSSUM - Bouwontwikkelaar Noordersluis heeft een nieuw plan gemaakt voor de herontwikkeling van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp. Het plan werd onlangs gepresenteerd aan de buurtbewoners tijdens het Spiegeldebat, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Spiegel. Het plan kan nu al rekenen op steun van zowel de omwonenden als de Spiegelvrienden. Noordersluis hoopt in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.

De eigenaar van het complex is VOF Bensdorp, waarin woningcorporatie Dudok Wonen en vastgoedontwikkelaar AM Wonen samen zitten. Deze VOF ontwikkelt een plan voor het gebied, maar staat ook open voor verkoop van het complex aan een derde partij, zoals bijvoorbeeld Bouwontwikkelaar Noordersluis.

VOF
Het wachten is op een deal van Noordersluis met eigenaar VOF Bensdorp en goedkeuring van de gemeente voordat de plannen doorgang kunnen vinden. In samenwerking met de gemeente Bussum is er een plan ontwikkeld waarbij wonen, werken en maatschappelijke doeleinden centraal staan. Het programma van Bensdorp behelst op dit moment ongeveer 77 appartementen in de sociale en vrije huursector, 6 grote lofts in verkoop, 3500 m² sociaal, cultureel en commerciële bedrijfsruimte en 200 parkeerplaatsen (deels ondergronds). Er blijft ook ruimte over voor binnentuinen en groen.

Leidend
Noordersluis: "Bij de architectuur van het nieuwe Bensdorp zijn het industriële karakter en de geschiedenis leidend. De nieuwe Bensdorplocatie wordt een ensemble van gebouwen met verschillende hoven ertussen. De industriële nieuwbouw zal, net als in de oorspronkelijke Bensdorpsituatie eind 19de eeuw, een bebouwing parallel aan het spoor vormen."

Inmiddels is Bouwbedrijf Noordersluis met geïnteresseerde marktpartijen in gesprek voor afname van de woningen en de maatschappelijke/commerciële bedrijfsruimten. Uiteraard zullen de plannen verder uitgewerkt dienen te worden waarbij het uitgangspunt is dit samen met buurt en gemeente te doen. Bouwbedrijf Noordersluis streeft ernaar om in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.

In het nieuwe plan wordt uitgegaan van twee nieuwe woongebouwen aan de spoorzijde. In het ene gebouw komen ongeveer 35 huurwoningen in de sociale sector, in het andere in totaal 40 woningen: gedeeltelijk huurwoningen in de vrije sector en voor het andere deel laaggeprijsde koopappartementen. Het zogenaamde Bros-gebouw aan de Nieuwe Spiegelstraat wordt gerestaureerd waardoor er plek komt voor drie loftwoningen en drie penthouses met een daktuin. Ook de schoorsteen en enkele kleinere gebouwtjes blijven als cultureel erfgoed bestaan. Onder alle gebouwen zijn ruimten gedacht voor commerciële of culturele ondernemingen zoals horeca, filmzaal, sportschool en bibliotheek.
Noordersluis wil tegelijkertijd bouwen op het Gewestterrein. Men denkt aan ongeveer 51 huurwoningen in de vrije sector. De woningen worden verdeeld over 3 gebouwen van elk 17 appartementen. Elk gebouw wordt verdeeld over 3 bouwlagen. De appartementen worden gerealiseerd op de braakliggende strook grond tussen het Gewestkantoor Gooi- en Vechtstreek en de Brinklaan.
Door de samenhang van de twee projecten moet het economisch haalbaar zijn en de bouwoverlast beperkt worden tot één periode. Projectmanager Martin van Mechelen van de Bouwgroep Noordersluis hoopt op 1 januari 2016 alle procedures doorlopen te hebben. Het geheel kan dan medio 2017 klaar zijn.