Draag geen hoody, zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het erin stoppen.
Draag geen hoody, zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het erin stoppen. Foto: Bob Awick

Vuurwerkslachtoffers zijn vaak jongeren

NAARDEN / BUSSUM - Brandweermannen Ron Paape en Marcel Barneveld zijn de afgelopen weken de hele regio doorgetrokken om vuurwerkvoorlichting te geven aan de leerlingen van groep 8 op de basisscholen. Op sommige scholen kwam ook de burgemeester langs. In Naarden kwam burgemeester Joyce Sylvester langs op De Comeniusschool. Burgemeester Henk Heijman bezocht in Bussum de Julianaschool aan de Kwartellaan.

"Ik vind het heel belangrijk dat jullie voorlichting krijgen", zeiden de burgemeesters tegen de leerlingen."Steek eens allemaal jullie vingers in de lucht, zodat ik kan zien of jullie die allemaal nog hebben. Ik hoop dat jullie ze na het nieuwe jaar en alle jaren daarna ook nog hebben." Vervolgens legde de brandweerman uit dat er met ingang van dit jaar nieuwe regels zijn voor het afsteken van vuurwerk. Een van de leerlingen laat weten dat hij dat al weet. "Het mag niet eerder dan 18.00 uur", zegt de jongen. "En op welke dag?" "Op 31 december pas", zegt de leerling. De brandweerman laat weten dat iedereen dan tot 02.00 uur de volgende dag mag knallen. "We gaan er echt op letten of jullie je eraan houden. Ik heb geen zin om jullie straks op het bureau te zien. En vertel alles wat je hier vandaag hoort ook thuis door aan je broertjes en zusjes en natuurlijk je ouders." Ron en Marcel hebben een presentatie bij zich die zij stap voor stap doorlopen met de leerlingen.
Ze tonen bij hun presentatie onder andere de cijfers van vorig jaar. De helft van het aantal vuurwerkslachtoffers viel in de categorie jeugd en daarom is het volgens hen belangrijk om al vroeg met voorlichting te beginnen. In het verleden lieten ze ook nog wel eens filmpjes met slachtoffers zien, maar nu blijft het bij een enkele foto. Ze waarschuwen de leerlingen om niet te kijken als ze niet tegen bloed kunnen. Er komt een foto van een jongen met een erg gehavend gezicht voorbij. Zijn neus is verdwenen. Een andere foto laat zien dat hij er na vele operaties wel beter uitziet. "Maar hij ziet niets meer en is doof aan een oor", vertelt Marcel de klas. Aan het eind van de les maken ze ook voor de leerlingen heel zichtbaar dat het heel vervelend kan zijn om gewond te raken door vuurwerk. Zo moet een jongen met een hand in zijn zak zijn schoenveters strikken en een meisje zonder hulp van haar duimen de rits van haar roze sweatvest vastmaken. Het lukt niet.
De brandweermannen vertellen waar vuurwerk uit bestaat, namelijk kruit, lont en een omhulsel. Ron: "De lont is het allerbelangrijkste. Die geeft je tijd om weg te lopen als je vuurwerk afsteekt, want we gooien vuurwerk niet weg, we steken het netjes aan. Steek dus nooit een stuk vuurwerk aan dat al een keer is afgestoken. Dat gaat geheid fout. Lees de gebruiksaanwijzing en steek het zo af. Vuurwerk dat geen gebruiksaanwijzing heeft is illegaal en dat moet je niet afsteken." Wie illegaal vuurwerk afsteekt of zich niet aan de tijden houdt of op een andere onverantwoorde manier bezig is, kan een Haltstraf krijgen en moet de eventuele schade betalen.