Afbeelding

Meertje van Vlek monument voor Gooise Meren

Voor een terugblik naar 2014 voor onze omgeving kan ik volstaan met twee onderwerpen. Beide onverteerbaar.

Het onvoorstelbare gebeurde met vlucht MH17. Bewust neergehaald en kansloos aan stukken gereten en versnipperd neergekomen. Alle inzittenden vonden een gruwelijk einde. De beelden zijn de hele wereld rond geweest, alsook de schok. Voor onze omgeving bijzonder hartverscheurend, omdat er personen uit de buurt rechtstreeks bij betrokken waren. De wonden zullen nooit helen en we moeten deze rampvlucht dan ook blijven herdenken.
Een andere gebeurtenis van een heel ander kaliber was de trots aangekondigde benaming voor de nieuwe gemeente na het samengaan van Naarden, Bussum en Muiden. Het afzichtelijke Gooise Meren. Zo goed als niemand wenst deze benaming en toch zullen we het ermee moeten doen. Een vlek op de democratische gang van zaken, ben ik van oordeel. Daarom stel ik voor om het Meertje van Vlek, op de grens van Naarden en Bussum, bij de Van der Helstlaan, uit te roepen als monument voor de gemeente Gooise Meren. Nog niet zo lang geleden beroemd om de onvoorstelbare voorraad watervlooien die er gevangen konden worden voor de aquaria. En dus ook een graag bezette visplek.
Landelijk gezien is het Meertje van Vlek van weinig tot geen betekenis en daarom bij uitstek geschikt als officieel monument voor de herinnering aan de verkiezing van Gooise Meren tot blijvende naam. Lelijk, nietszeggend en zonder enig historisch perspectief.