Voor- en tegenstanders van koopzondagen

Vervolg van de voorpagina

Mark Marshall vervolgt: "De VVD heeft 300 omwonenden aangesproken op straat en daaruit blijkt dat 90 procent voorstander is van extra koopzondagen. Ze vrezen vooral geluidsoverlast met laden en lossen, maar er is geen bevoorrading op zondag."

Niet alleen de omwonenden van de Koekoeklaan, ook bewoners rondom de Lidl hebben inmiddels van zich laten horen. Ze willen niet dat de supermarkt in hun wijk iedere zondag open mag. Acht omwonenden hebben vlak voor de raadsvergadering een brief ingeleverd met handtekeningen. "We wisten hier niets van, vandaar dat we zo laat reageren", schrijven ze.
Dorpsmanager Ellen van Vossen is voorstander van de zondagopenstelling. "Er zijn veel tweeverdieners die doordeweeks weinig tijd hebben om te winkelen. Als de winkels zondagmiddag open zijn, sluit dat beter aan bij de behoefte van de consument. De koopzondag moet wel voor heel Bussum gaan gelden, anders krijg je oneerlijke concurrentie omdat winkels in het dorp wel open mogen en daarbuiten niet. Het komt neer op een verschuiving van de winkeltijden."
De Bussumse Ondernemers Vereniging blijft ook voorstander van de plannen. "Het is duidelijk dat de ondernemers mee moeten met de klantvraag. Ik vind alle concessies aan het plan, zoals een proef, geen goede zaak. Een koopzondag is wennen, we moeten niet over cijfers neuzelen. We weten dat niet alle winkeliers open willen, maar het moet niet zo zijn dat ze hun collega's tegenhouden. Dit is geen oneerlijke concurrentie. Nee, dit is de keuze die de ondernemer maakt. Daarnaast mógen ze open, ze moeten niet. Het niet opengaan op zondag betekent een verlies van klanten aan omliggende gemeenten die wel op zondag open zijn."
De raad beslist morgenavond over de koopzondagen.