Nieuwe horeca en terrassen krijgen een kans in Bussum.
Nieuwe horeca en terrassen krijgen een kans in Bussum. Foto: jessica de jong

Er mag meer lichte horeca in Bussum komen

BUSSUM - Er mag meer 'lichte horeca', zoals lunchrooms en terrassen, naar het centrum van Bussum komen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De gemeente had al langer het plan om meer horeca toe te staan. Dat moet het centrum van Bussum levendiger maken. Enkele horecaondernemers stapten echter naar de rechter om het plan tegen te houden. Ze vreesden te veel horeca en daarmee veel concurrenten. De Raad van State veegde de bezwaren deze week van tafel. Volgens de raad heeft de gemeente de behoefte aan meer horeca aangetoond. Er gold tot voor kort een maximum van negen lichte horecazaken voor het Bussumse centrum. Dat wordt opgeheven. Wel wordt elke komst van een horecazaak nog getoetst aan het horecabeleid van de gemeente.
Juridisch adviseur Roelf Schrik die namens vier Bussumse ondernemers de zaak in behandeling heeft, vertelt dat hij best teleurgesteld is. "Het was een hele formele uitspraak. Maar aan de andere kant is er nu wel duidelijkheid. We gaan nu met een advocaat een claim indienen voor planschade. Alle horecabedrijven in Bussum kunnen zich hierbij aansluiten."
De Bussums Ondernemers Vereniging vindt dat de horecaondernemers die de zaak aanspanden wel een punt hebben. Aan de andere kant vindt ze het een goede zaak als ondernemers die willen ondernemen in Bussum daartoe ook de mogelijkheden krijgen.
Dorpsmanager Ellen van Vossen meent dat horeca ten goede komt aan de sfeer in het dorp. "Neem een zaak zoals Stokjes en Lepel in de Nassaustraat, dat vormt een mooie onderbreking tussen de winkels en is een goede plek om even te gaan zitten. Ik denk dat iedere ontmoetingsfunctie een meerwaarde heeft voor de verblijfskwaliteit. Meer horeca hoeft niet altijd concurrentie te zijn; de zaken kunnen elkaar ook versterken."