Na twee dagen kappen legde de gemeente het werk in de schootsvelden stil.
Na twee dagen kappen legde de gemeente het werk in de schootsvelden stil. Foto: Bob Awick

Rijk onderzoekt kap
bomen bij Vogelasiel

NAARDEN - Maandag 1 december begon de aannemer met het kappen van de bomen achter het Vogelasiel, woensdag 3 december trok de wethouder de stekker er uit. "Een tijdelijke maatregel om met tegenstanders van de kap te kijken welke bomen alsnog kunnen blijven staan", zegt wethouder Sanderse. Tegelijkertijd onderzoekt het Rijk of de gemeente vooraf genoeg flora- en fauna-onderzoek deed.

door Lisa van Dorp

"We hebben het werk tijdelijk stilgelegd vanwege de maatschappelijke onrust", zegt Marleen Sanderse (CDA). "We zijn sinds oktober zeven keer in dat bos geweest, op zoek naar beesten. Maar vanwege de onrust hebben we nog één keer met bezorgde inwoners bekeken welke plekken we eventueel kunnen behouden. Daar is uitgekomen dat een klein aantal bomen blijft staan. Deze week gaan we gewoon weer kappen."

Tegelijkertijd blijkt er vanuit het Rijk een onderzoek naar de kap te lopen. Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die waakt over de Flora- en faunawet, is het de vraag of Naarden vooraf voldoende onderzoek gedaan heeft naar de effecten van de kap op de dieren in het gebiedje. "Onze handhavers hebben omstreeks 3 december inzage gevraagd", zegt een woordvoerder. "De gemeente heeft zelf het werk gestaakt, begrijpen wij." In de wet staat dat pas gekapt mag worden nadat een ecologische toets heeft plaatsgevonden. De RVO kijkt nu of alle diersoorten wel zijn meegenomen in het onderzoek. "Afhankelijk van de conclusies over de gedegenheid van het onderzoek kan het project worden stilgelegd."

De RVO is op de zaak gewezen door omwonenden "die de aanwezigheid van een ringslang meldden" en de milieupolitie. Een politiewoordvoerder bevestigt dat de vergunningverlening nu getoetst wordt door de RVO.
Volgens wethouder Sanderse heeft het staken van het werk echter niets te maken met het RVO-onderzoek. "We hebben ons veldwerk zorgvuldig gedaan, ik ga er niet van uit dat het Rijk ons terugfluit."
De raad besloot in maart dat het terrein weiland moet worden om de zichtlijnen op de Vesting in ere te herstellen. En dat is tegen het zere been van Naarders die het natuurgebiedje willen behouden.