De trotse Albert van der Linden met zijn debuutroman.
De trotse Albert van der Linden met zijn debuutroman. Foto: Mireille Detrixhe

Auteur: 'Dit boek zet mensen aan het denken'

Bussum - Zijn droom is uitgekomen: Bussumer Albert van der Linden heeft zijn eerste boek uitgebracht. Een spannende roman over de onmenselijke trainingen en gevaarlijke operaties die een lid van de geheime gevechtseenheid 'Negen' moet ondergaan. "Dit boek zet mensen aan het denken en dat is precies mijn bedoeling."

door Mireille Detrixhe

Albert wil met zijn boek 'Negen' iets losmaken bij de mensen. "Vanuit angst worden mensen gemanipuleerd. Dat zou niet moeten en daar wil ik mensen graag bewust van maken", geeft hij aan. Niet voor niets staat in zijn eigen boek als eyeopener de tekst: 'Angst is je allergrootste vijand. Waakzaamheid is je allergrootste vriend'. John Urwin is een van zijn schrijvershelden. 'The Sixteen' van John Urwin inspireerde mij enorm", legt Albert uit. "Hij waarschuwt de wereld voor conflicten en dat we het anders moeten aanpakken. En daar ben ik het volledig mee eens", roept Albert vol bewondering alsof het zijn missie is de mensen daar bewust van te maken. Zijn interesse in de wereld van de geheime diensten is meteen duidelijk. Albert kan er uren bevlogen over praten. Zijn interesse in personen die over de hele wereld geheime missies uitvoeren, werd mede gewekt doordat Albert zelf martial-artstrainingen volgt. "Het is een vecht- en verdedigingssport die je bewust maakt van gevaren om je heen en je helpt waakzaam te zijn". Als veertienjarige jongen keek Albert al bewonderend naar Bruce Lee. "Die vent was zo uniek", zegt hij. "Ik was altijd, en dat klinkt misschien gek, op zoek naar iets hogers. Naar meer verdieping. In de beoefening van martial arts heb ik dat nu gevonden", geeft hij aan. De grootste uitdaging was om een realistisch beeld op papier te zetten, over personen die vaak via een opgelegde, onmenselijke trainingswijze in speciale teams terechtkomen om vervolgens met gevaar voor eigen leven geheime opdrachten over de hele wereld uit te voeren.
"Het is echt een droom dat het nu uitgegeven wordt", zegt hij trots. "Zeker met mijn achtergrond. Ik kom zelf uit een groot gezin en ging op mijn veertiende al werken. Simpelweg omdat het moest. Veel Nederlandse les heb ik dus niet gehad, maar ik liet me niet weerhouden te gaan schrijven. Toen een jaar of vijf geleden een vroegere schooljuf zich met de taalcorrecties ging bezighouden, bedacht ik pas het plot. Zij heeft mij ook gestimuleerd om verder te schrijven. Wie had dat gedacht? Dat ik als onderhoudsmonteur van verwarmingen nog eens een thriller op mijn naam zou zetten. Dat vind ik echt heel speciaal. Wat betreft doorzettingsvermogen lijkt de hoofdpersoon wel op mij."