Elisa Nooij van de Sinterklaasbank.
Elisa Nooij van de Sinterklaasbank. Foto: Sander Boer Fotografie

Sinterklaas voor alle kinderen

NAARDEN / BUSSUM - Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: pakjesavond. Ook dit jaar heeft de Stichting Sinterklaasbank het initiatief genomen om er ook voor 90 kansarme kinderen uit Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent een feest van te maken om nooit te vergeten.

door Jessica de Jong

De Bussumse Elisa Nooij staat aan de bakermat van de stichting. Zij zorgt dat er cadeautjes komen voor gezinnen die hier zelf niet toe in staat zijn. Alles gaat gepaard met een mooi feest in de Koepelkerk, versierd door de Feesterie uit Bussum, en snoepgoed gesponsord door lokale winkeliers. "Helaas is de Sinterklaasbank nog steeds nodig", vertelt Elisa. "Het aantal aanvragen stijgt per jaar. In het hele Gooi begonnen we een paar jaar geleden met 55 kinderen, dat zijn er nu 400. Inmiddels werken we ook landelijk. Was dit een eigen bedrijf dan was die uitbreiding mooi geweest, maar hier baal ik echt van."

Elisa vertelt dat het nog steeds een uitdaging is om alle kinderen te bereiken die echt in aanmerking komen voor een mooi sinterklaasfeest. "Er zijn nog steeds kinderen die wij niet vinden, maar er wel recht op hebben. Zo werken we sinds kort samen met Jaqueline Zuidweg die in Naarden woont en zzp'ers en mkb'ers helpt met schuldsanering. Dat is voor ons echt een mooie, nieuwe doelgroep. Zelfstandig ondernemers zijn vaak trotse mensen die gewend zijn hun eigen broek op te houden. Toch zie je daar heel veel ellende en kunnen ze maar net hun hoofd boven water houden. Het is dan mooi als we toch wat kunnen betekenen voor zo'n gezin. Ik denk dat deze mensen het nog zwaarder hebben dan de mensen die aankloppen bij de Voedselbank. Die organisatie screent vooral het inkomen, maar er zijn meer criteria. Neem bijvoorbeeld het sociale netwerk, dat is heel belangrijk. Ik ken mensen die bij de Voedselbank lopen maar wel in een auto rijden, een mooie mobiele telefoon hebben en van vrienden kaartjes voor de Efteling krijgen. Ondertussen komen ze rond van maar 70 euro per week, maar door de hulp uit hun omgeving redden ze het wel."

De kinderen die zijn uitgekozen mogen allemaal een nieuw cadeau uitzoeken van rond de 30 euro. Een van de vrijwilligers vertelt dat het erg leuk is als ze een keer iets gloednieuws krijgen en dat op school kunnen laten zien. "Ze hebben vaak niets en het is droevig om te zien dat dat ook in 't Gooi voorkomt. Ouders kunnen best vertellen dat er geen geld is voor een groot verjaardagscadeau, maar tijdens Sinterklaas is dat toch anders. Leuk om te vertellen is dat we voor alle kinderen dit jaar een kaartje hebben voor Monkeytown, want een uitje is er voor deze gezinnen nauwelijks bij." Bij de voorbereidingen komt veel kijken. Voor Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent zijn vier vrijwilligers actief. Elisa zelf werkt van september tot nu ongeveer 30 tot 40 uur als vrijwilliger voor het project naast haar eigen baan. "Het kost mij heel veel tijd en ik verwaarloos mijn eigen gezin. Maar ik krijg er wel heel veel energie van. Ik vind het belangrijk dat mensen een stukje van zichzelf geven aan een ander."

'Het gaat mij ook heel erg om bewustwording. Er heerst armoede in 't Gooi'

Dit jaar heeft de Sinterklaasbank genoeg geld om voor iedereen een mooi presentje te kopen. Hiervoor hebben ze donaties gekregen en er waren vele initiatieven van bijvoorbeeld scholen om geld in te zamelen. "Ook vier vrienden die allemaal 50 werden hebben voor hun verjaardag geen cadeau maar een donatie voor ons gevraagd, dat is mooi om te zien", vertelt Elisa. "Het gaat mij ook heel erg om de bewustwording. Want zelfs in 't Gooi, dat door iedereen als rijk wordt gezien, heerst armoede."