Afbeelding

Het is een vreemdeling zeker ... die verdwaald is zeker

Het is altijd leuk om min of meer gelijk te krijgen. In dit geval minder leuk voor het betrokken onderwerp. Voor mij werkt het echter zeer zelfbevestigend. En waar heb ik het over?

Een klein jaar geleden (pas) meldde ik het gereedkomen van het nieuwe drasland in de Hilversumse Noordermeent, pal onder de hoogspanningsleidingen. Ervaring uit het verleden deed mij voorspellen dat er zo goed als zeker waterminnende vogels het loodje zouden leggen, na vliegbotsingen tegen de bewuste draden. En u voelt het al aankomen: ik kreeg gelijk. Tot nog toe telde ik 4 ganzen, 3 kieviten, een lepelaar en een niet nader te determineren eend.
Vorige week kwam daar een wél te duiden eendachtige bij: een rosse stekelstaart eend (Oxyura jamaicensis). Aan de nekwond te oordelen een duidelijk geval van draadslachtoffer. Dit eendje is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en is pas ergens in de jaren 60 in Engeland neergestreken en van daaruit verder gegaan. Deze rosse stekelstaart hoort dus in het rijtje nijlgans, halsbandparkiet en Canadese gans thuis. Er is dan ook sprake van een exoot. Het determineren van een dode vogel in de hand is vaak veel moeilijker dan je denkt. Hoewel ik het (achteraf) had moeten weten, had ik het toch mis, want ik dacht te maken te hebben met een zomertaling, net zo klein als het zojuist gevonden draadslachtoffertje. Gelukkig heb ik altijd vogelkenner bij uitstek Hans van Oosterhout achter de hand. Na het zien van mijn foto's kwam het antwoord van Hans en daar kunnen we blind op varen.