Het Vogelasiel is uit voorzorg gesloten.
Het Vogelasiel is uit voorzorg gesloten. Foto: Bob Awick

Vogelasiel dicht door vogelgriep

NAARDEN - Het Vogelasiel is sinds 16 november dicht in verband met de vogelgriep. Beheerder Erik Bruinning kon geen wijs meer worden uit de hoeveelheid regels van de verschillende instanties en besloot uit voorzorg de tent te sluiten.

door Lisa van Dorp

Wat is het probleem?
"Het is volstrekt onduidelijk welke regels er voor ons gelden. Meteen na de uitbraak op 16 november werd een standstill afgekondigd waarbij alles 72 uur plat lag. Daar hield iedereen zich aan. Maar toen dat voorbij was, is iedereen gaan doen wat zij denken dat goed is. Sommige opvangcentra zijn open, sommige halfopen, andere dicht. We hebben gesproken met de milieupolitie, met de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), Economische Zaken (EZ) als verantwoordelijk ministerie, de dierenambulance en de dierenbescherming. Afhankelijk van aan wie je vraagt welke maatregelen je moet treffen, krijg je een ander antwoord. Dus zijn we voor de zekerheid dicht gebleven. We zijn een vogelverzamelplaats volgens de wet, dus een risicogebied voor de verspreiding van vogelgriep."

Heb je een voorbeeld van zo'n tegenstrijdigheid?
"De dierenambulance zegt, we rijden zieke vogels, de dierenbescherming die net gesproken heeft met de crisisstaf van EZ zegt: dat mag niet."

Welke maatregelen hebben jullie in Naarden getroffen?
"We nemen geen vogels meer op. We ontvangen geen bezoekers. We spoelen onze schoenen met desinfecterend materiaal als we binnenkomen en weggaan. We hebben minder mensen op dienst. We zetten geen vogels uit die beter zijn. Tot we weten waar we aan toe zijn."

Wat is het gevolg?
"We sturen dagelijks zo'n vijf tot zes mensen weg die met een gewonde of zieke vogel voor de deur staan. Die dieren kunnen we niet helpen en die mensen zijn boos."

'We sturen dagelijks zo'n vijf tot zes mensen met vogels weg'

En nu?
"We werken als opvangcentra en dierenambulances aan een landelijk protocol voor de beste manier van handelen bij dit soort crises. Dan is het bij een volgende keer wél duidelijk wat we moeten doen. De rijksoverheid houdt alleen rekening met de commerciële pluimveesector waar miljarden in omgaan, niet met kleine clubs als een vogelasiel of dierenambulance."

Econonomische Zaken
Dat niet iedereen de regels voor vogelopvangcentra in tijden van vogelgriep meteen paraat heeft, blijkt wel uit de reactie van Economische Zaken. In eerste instantie zegt een woordvoerder dat de sluiting onnodig is. "Dat het Vogelasiel in Naarden dicht is, is vanuit ons gezien niet nodig. Het vervoer van pluimvee en gevogelte is aan banden gelegd, maar op verzoek van de dierenbescherming is een uitzondering gemaakt voor het vervoer van vogels door de dierenambulance. De dierenambulance mag binnen de regio zieke vogels opppikken en naar een vogelopvangcentrum brengen voor verpleging, mits een dierenarts dat nodig vindt."

De woordvoerder gaat het voor de zekerheid nog even nakijken. Tweede reactie: "Voor opvangcentra geldt een bezoekverbod; de medewerkers mogen wel hun werk doen, maar er mogen tijdelijk geen bezoekers komen."