Rekenkamer: doe meer aan lokale economie in Naarden

NAARDEN - De gemeente heeft sinds 2010 de mogelijkheden om de lokale economie draaiende te houden maar ten dele benut. Dat is de conclusie van een onderzoek door de rekenkamercommissie dat volgende week in de gemeenteraad besproken wordt.

De rekenkamercommissie liet onderzoeksbureau Panteia deze zomer het economische beleid onder de loep nemen. Daar kwam uit dat de bijdrage van de gemeente aan de lokale economie moeilijk vast te stellen is. Zo wil Naarden 'betere voorwaarden voor ondernemers scheppen' en 'procedures en regels vereenvoudigen'. Volgens het onderzoeksrapport zijn deze doelen echter zo algemeen geformuleerd dat de gemeenteraad niet kan controleren of er ook echt resultaat geboekt wordt.

Een tweede conclusie uit het onderzoek is dat Naarden te weinig in regionaal verband optrekt. Hoewel de Naardense economie afhankelijk is van de regio, wordt er nog te weinig samengewerkt met de buren. Het beïnvloeden van de arbeidsmarkt, het trekken van toeristen en de bereikbaar houden van bedrijventerreinen moet volgens het rapport regionaal opgepakt worden.

Regio-denken
"Het collectieve 'regio-denken' is nog in ontwikkeling en lokale belangen staan voorop", concluderen de onderzoekers. De rekenkamer beveelt daarom aan om met fusiepartners Bussum en Muiden een nieuwe economische visie op te stellen.

Het college van B en W heeft bij de rekenkamercommissie aangegeven het rapport te onderschrijven. De gemeenteraad bespreekt het rapport op 10 december.