Hans van Dijk en Eddie de Gooijer runnen De Lunet.
Hans van Dijk en Eddie de Gooijer runnen De Lunet. Foto: Bob Awick

'50.000 euro bezuinigen
op zwembaden is illusie'

NAARDEN - "Zoveel bezuinigen op zwemmen betekent dat De Lunet in 2018 dicht is. Samenwerken met De Zandzee in Bussum levert besparingen op, maar het gaat niet lukken om 50.000 euro uit deze twee organisaties te halen." Dat zegt Pieter de Groot van zwembadexploitant Sportfondsen in reactie op de aangekondigde bezuinigingen.

door Lisa van Dorp

Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen besloot de gemeenteraad op 5 november om te korten op de zwemmogelijkheden in de nieuwe fusiegemeente, te weten De Lunet en de Bussumse Zandzee. De vaste jaarlijkse subsidie van 80.000 euro aan De Lunet wordt daarom snel afgebouwd. In 2016 gaat er 50.000 euro minder naar het zwembad, in 2017 75.000 euro en in 2018 moet er een ton af.

Besparing
De beoogde besparing van 225.000 euro moet gerealiseerd worden door De Lunet na de gemeentefusie in 2016 slim samen te laten werken met De Zandzee. "Na de fusie telt de gemeente twee zwembaden. Door het beheer in één hand te nemen en te optimaliseren zijn besparingen mogelijk", redeneerde de raad. Uit de discussie bleek dat voor de lokale politiek het sluiten van het zwembad niet aan de orde is.

Onrealistisch
Zoveel bezuinigen is niet realistisch, zegt nu de exploitant van De Lunet en De Zandzee, Sportfondsen Nederland. Volgens regiomanager Pieter de Groot is er misschien wel efficiency te halen uit een samenwerking tussen de twee zwembaden, maar dat levert nooit de voorgenomen besparing op. "Bezuinigen met deze bedragen komt gewoon neer op het sluiten van De Lunet, de oudste accommodatie."

Net als de meeste zwembaden in Nederland leunt De Lunet zwaar op de subsidie van de gemeente, zegt Hans van Dijk, voorzitter van het zwembad in Naarden. "Sinds het schoolzwemmen vorig jaar is afgeschaft komen we op jaarbasis 125.000 euro tekort. Dat gat dichten we nu met de 80.000 euro exploitatiesubsidie en 40.000 euro uit onze spaarpot. Maar als de subsidie naar beneden gaat, is de spaarpot snel leeg en moeten we dicht."

Het steekt Van Dijk en De Groot dat de gemeente niet heeft overlegd over de bezuinigingen, terwijl het contact altijd goed is. Van Dijk: "De bezuiniging komt uit de lucht vallen. Ik heb ingesproken op de voorronde en we hebben de raad een brandbrief gestuurd. Nul reactie, ja, een paar vragen, verder niets. Dat is een ontzettende tegenvaller. Wij vinden dit een hele rare zaak."

Reactie Adriani
Wethouder van Financiën Marcel Adriani reageert: "De besprekingen moeten nog beginnen. Deze bezuinigingen zijn pas voor 2016. Ik reken op de creatieve medewerking van Sportfondsen Nederland."