Gouden Prins Ravel XLIX en zijn adjudanten presenteerden zich afgelopen weekend.
Gouden Prins Ravel XLIX en zijn adjudanten presenteerden zich afgelopen weekend. Foto: Marc Lowenberg

Joost Geerling is
Prins Ravel XLIX

NAARDEN - Niet André Weitjens, niet Pieter Bierlaagh, maar Joost Geerling is de nieuwe Prins Carnaval. Zaterdag maakte de 51-jarige Bussumse juwelier zijn debuut op het Prinsenbal. Als Ravel XLIX voert hij het komende carnaval de Vestingnarren aan. Hij reageert op zeven kreten.

door Lisa van Dorp

Verrassing
"Totaal. Prins Carnaval worden zat niet in mijn systeem: ik ben pas zes jaar lid. Maar ik had maar een milliseconde nodig om te beslissen. Fantastisch. Ik heb carnaval van huis uit meegekregen. Mijn vader is half Duits en als klein jochie keek ik altijd op de Duitse televisie mee naar de 'Sitzungen'. Mijn vader is ook actief geweest bij de Bussumse Erwtenschieters."

Traditie
"Carnaval is veel meer dan een zuipfeest, de lol zit hem in alle rituelen eromheen. De vereniging heeft zo veel rituelen, ik ken er de helft nog niet van. In de Raad van Elf heeft iedereen zijn eigen taak, elk feest gaat met gebruiken gepaard. Zo kiest de Prins elk feest een Prinses en probeert iedereen doorlopend de staf van de Prins te stelen."

Goud
"De mooiste kleur die er is. Ik ben niet voor niets juwelier. Mijn prinsenkostuum is van goud, tijdens het Prinsenbal was de zaal goud versierd en het thema van het Zondagsfeest op 15 februari is 'We gaan voor goud'."

Hartjes
"De start van het carnaval valt dit jaar samen met Valentijnsdag. De prins deelt altijd iets uit. Mijn cadeautje is een rood knipperlichtje in de vorm van een hart. In mijn speech heb ik gezegd waar het wat mij betreft voor staat. Er is al zo veel ellende op de wereld dat wat meer liefde mooi zou zijn. Het was zaterdagavond een schitterend gezicht toen het licht uit ging en je een zaal vol knipperende lichtjes zag. Ik roep iedereen op om het hartje op 14 februari te dragen."

'Ik had maar een milliseconde nodig om te beslissen'

Adjudanten
"Robin Bernardt en Marcel Weerdenburg, twee echte Naardernezen. Robin is mijn zwager, hij staat dicht bij me. We hebben samen gerugbyd en hij kan heel goed verhuizen. Marcel heb ik leren kennen als een goede vriend van Robin. De komende maanden zijn we onafscheidelijk. Zij zijn mijn bodyguards: een prins mag niets alleen doen. Ze proeven mijn bier voor en gaan mee naar de wc."

Mannenfeest
"Het lijkt er misschien op dat het een feest is van alleen maar mannen (prins, adjudanten en raad van elf) maar achter iedere man staat een vrouw die hem steunt. Ook zijn er heel wat vrouwen binnen de vereniging actief om ieder feest weer te laten slagen. In mijn hofhouding zitten niet alleen mijn adjudanten maar ook onze drie vrouwen."

Kostuum
"Mijn prinsenkostuum is zwart met gouden stiksels en een gouden steek. Ik heb het laten maken in Maaseik, België, bij Weert over de grens. Op mijn cape staat het familiewapen van de Geerlings geborduurd: een ui met drie narrenbelletjes. Wat het verhaal daarachter is, heb ik geen flauw idee van. Maar de narrenbelletjes hebben me altijd geïntrigeerd. Het heeft zo moeten zijn, denk ik, dat ik Hoogheid werd," aldus de nieuwe prins.