Matthijs van Stapele en Michiel Craandijk willen livemuziek naar Bussum halen.
Matthijs van Stapele en Michiel Craandijk willen livemuziek naar Bussum halen. Foto: Bob Awick

Herstart voor 'Langs de lijn'

BUSSUM - De historisch bekende jazzclub 'Langs de lijn' opent op vrijdag 21 november om 19.30 uur voor het eerst sinds enkele jaren weer haar deuren voor een optreden van André en Roxanne Hazes.

door Hugo Kruijt

De familie Hazes in een jazzclub? "Ja, waarom niet?", reageert Matthijs van Stapele. "Bussum zit bar slecht in de livemuzieklocaties en Langs de lijn is gewoon beschikbaar. We maken nu een begin met een Hollandse muziekavond, maar we zijn ook al aan het kijken of we in december iets met jazzmuziek kunnen organiseren." We, dat zijn Matthijs van Stapele en Michiel Craandijk, twee ervaren horeca-ondernemers uit Bussum en Naarden. Matthijs is eigenaar/exploitant van café de Boemel, Michiel is sinds juni 2012 uitbater van de succesvolle Beachbar Naarden en zo'n beetje de enige ondernemer in het Gooi met een seizoenbedrijf. Rond vijf jaar geleden, nadat café de Boemel enige tijd gesloten was geweest in verband met een vervelend incident dat noodlottige gevolgen had voor een bezoeker van het café, deed Michiel hier zijn entree: hij nam het café plus het bijbehorende 'partycenter' over van de roemruchte Louis Klumper, bij de oudere Bussumse jazzliefhebbers beter bekend als 'Lou van Langs de lijn'.
"Mijn belangrijkste taak was in eerste instantie om de Boemel weer op de kaart te krijgen. Als een café een jaar dicht gaat, is er bij de heropening geen klant meer over, iedereen heeft inmiddels zijn plek ergens anders gevonden. Ik wist dus dat ik me daar primair op moest richten", vertelt Matthijs. "Natuurlijk, de jazzclub bestond in die tijd ook nog, maar dat had nu niet direct mijn prioriteit, je hebt je handen vol om ervoor te zorgen dat je weer klanten krijgt in de zes of zeven avonden dat je reguliere café geopend is." Daar kwam nog bij dat Louis Klumper steeds meer afstand nam van de jazzclub, mede door gezondheidsproblemen. Hoe vervelend ook, de liefde voor de jazz verdween hiermee meer en meer van binnenuit, met als uiteindelijke gevolg dat in 2012 de jazzclub ophield te bestaan. En sindsdien stond Langs de lijn gewoon leeg. Een belangrijke impuls om te zien of Langs de lijn nieuw leven in te blazen was, was het besluit van Matthijs om een samenwerking aan te gaan met Michiel Craandijk, in horecakringen in het Gooi geen onbekende. Door het seizoenskarakter van Beachbar Naarden heeft Michiel in ieder geval de wintermaanden vrij om andere activiteiten te ondernemen en beiden waren van mening dat het ineenslaan van de handen richting Langs de lijn wellicht tot mooie dingen zou kunnen leiden. "Ik kan niet stilzitten, er stroomt horecabloed door mijn aderen en ik bouw graag nieuwe dingen op", lacht hij. "In een plaats als Bussum is dit toch een unieke locatie met een roemruchte historie!" Hoe zien ze de toekomst van Langs de lijn dan ideaal gesproken voor zich? "Dat weten we echt nog niet. We weten één ding: we hebben een locatie waar we 200 tot 300 gasten kunnen ontvangen. Dit mag dan een jazzclub geweest zijn, er is geen enkele reden om het tot jazzmuziek te beperken. Vanavond kerkmuziek en morgenavond de familie Hazes, het zijn uiteindelijk de gasten die bepalen waar ze heen willen. Met deze locatie kunnen we alle kanten op, er kunnen dus ook privéfeestjes of private dinners worden gegeven. De komende tijd onderzoeken we of er belangstelling is voor livemuziek hier, en welke muziek dat dan zou kunnen zijn. Als we een goed beeld hebben besluiten we al dan niet om fullspeed door te gaan. En als dat zo is, zullen we er ook voor zorgen dat Langs de lijn een muziekcentrum wordt dat aan alle hedendaagse eisen voldoet. Voorlopig openen we de deuren van een oude jazzclub die een paar jaar gesloten is geweest en gaan we gewoon kijken wat er mogelijk is. Maar we willen echt heel erg graag, we hebben er gewoon zin in. En als er in Bussum en omgeving behoefte is aan een locatie waar regelmatig livejazz wordt gespeeld, dan gaan we daar voor zorgen. Sterker nog, de oude klanten van de jazzclub hoeven we niets uit te leggen, we moeten ze alleen laten weten dat er weer iets gaat gebeuren, en dat zullen we dus ook zeker doen, wellicht zelfs op korte termijn."