Saskia Haanappel (rechts) van Lionsclub Gooiland.
Saskia Haanappel (rechts) van Lionsclub Gooiland. Foto: Yvette Geerts

'Lever je vergeten koffiepunten in'

BUSSUM / NAARDEN - Het is wat ongebruikelijk in 'Serviceclubland', maar de heren van Lionsclub Bussum Godelinde en de dames van Lionsclub Gooiland hebben de handen ineengeslagen en schieten deze laatste maand van het jaar de Voedselbank te hulp met het inzamelen van Douwe Egberts waardepunten.

door Yvette Geerts

Inwoners van Naarden, Bussum en Hilversum kunnen op de zogenaamde inzamelpunten hun 'vergeten Douwe Egberts waardepunten' inleveren. Deze waardepunten worden vervolgens geteld en ingeleverd bij Douwe Egberts, die ze 'omzet' in pakken koffie. Saskia Haanappel van Lionsclub Gooiland is ervan overtuigd dat er nog heel veel vergeten punten in kastjes, mapjes en jampotjes zitten. "Als ik naar mijzelf kijk: ook ik heb nog punten in een trommel liggen, al jaren, en ik doe er niets mee." In 2012 werden er 2,6 miljoen punten ingezameld, goed voor 5600 pakken koffie en een herhaling van de actie in 2013 leverde maar liefst 42 miljoen punten op. Na de 'opwaardering' van Douwe Egberts resulteerde dat in 100.000 pakken koffie. Ook het aantal serviceclubs dat meedoet groeit elk jaar. Waren het er in 2013 nog 35, nu zijn het er inmiddels 70, waaronder veel Lionsclubs.
Wie drinkt er nog 'filterkoffie'? Volgens Haanappel nog heel veel mensen. Daarentegen is voor veel mensen koffie een luxe artikel geworden, aldus Haanappel. "Een pak koffie zit niet in het standaardvoedselpakket van de Voedselbank." De reden? Koffie is een lang houdbaar product en wordt niet vaak aan voedselbanken geschonken. Wat Haanappel vooral aanspreekt aan deze actie is het landelijke karakter en dat het zo goed aansluit bij de kracht van de Lionsclubs. "Wij zijn als club sterk in het leveren van handjes en die kunnen we bij deze actie volop inzetten. Veel serviceclubs zoals de Lions zijn altijd bezig met fondsenwerving, het bedenken van acties die geld opleveren. Dat doen wij uiteraard ook, maar je merkt dat het steeds lastiger wordt." Wat zij verder sympathiek aan deze actie vindt is dat Douwe Egberts in deze landelijke actie ook zo veel bijdraagt. Het bedrijf verhoogt de ingeleverde punten met 15% en levert de pakken koffie gratis bij de Voedselbanken af.
De boxen staan vanaf eind deze week tot begin januari in Naarden bij de Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg en in Bussum bij de Albert Heijn aan zowel de Veerstraat als de Koekoeklaan, bij EkoPlaza, Tom Oil, Slagerij Hendriks, de Godelindeschool en bij Bussum op IJs. Ook de Albert Heijn in de Hilversumse Meent doet mee.