Jaarlijks worden 5.000 zieke dieren opgevangen.
Jaarlijks worden 5.000 zieke dieren opgevangen. Foto: Bob Awick

Vogelasiel stuurt brandbrief aan gemeentes in regio

NAARDEN - Het Vogelasiel heeft nog net genoeg geld om open te blijven tot maart volgend jaar, daarna gaat de opvang dicht. De gemeentes in de Gooi en Vechtstreek mogen kiezen: of ze geven meer subsidie of ze zeggen gedag tegen de opvang van zieke en gewonde vogels in hun regio. Dat heeft het Vogelsasiel deze week in een brandbrief aan de gemeentes laten weten.

door Lisa van Dorp

De vogelopvang aan de Burgemeester Jur. Visserlaan staat op omvallen. Jaarlijks worden er 5.000 gewonde en zieke vogels uit de hele regio verpleegt, voornamelijk door vrijwilligers. Op hoogtijdagen verblijven er honderden vogels tegelijk in de ziekenboeg. "In een strenge winter gaat er meer dan honderd kilo voer per dag doorheen", vertelt beheerder Erik Bruinning.

De opvang moest het al hebben van donateurs en subsidies, maar na jaren sappelen is het geld nu echt op. De Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland, zoals het Vogelasiel formeel heet, kijkt aan tegen een begrotingstekort van meer dan een ton. Bruinning: "We hebben komend jaar een tekort van 110.000 euro. We geven op jaarbasis 120.000 euro uit aan voer, medicijnen, dierenartskosten, gas, water, licht en een minimumloon voor onze beheerders. Daar staat slechts 9.200 euro aan gemeentelijke subsidies tegenover."

Gemeentes gaven de laatste jaren al minder subsidie aan organisaties in de dierenbescherming, maar draaien vanwege de crisis de subsidiekraan steeds verder dicht. "Almere stopte de subsidie in 2012, de gemeentes Hilversum, Bussum en de BEL geven nu bijna niets meer. Dat we dit jaar nog open zijn, hebben we te danken aan particulieren die na hun overlijden geld aan ons nalaten."

In de brief stelt de stichting dat gemeentes een zorgplicht voor dieren hebben en dus hun portemonnee moeten trekken voor de verplegersdiensten die het Vogelasiel aan hun inwoners levert. "We verplegen jaarlijks 5.000 vogels, waar de inwoners mee aankomen. Gemeentes zeggen steeds tegen ons: 'Jullie willen al die vogels opnemen'. Maar ze vergeten dan dat het hun inwoners zijn die met zieke dieren bij ons aankloppen. We voorzien in een maatschappelijke behoefte."

De gemeentes hebben tot 1 december om te te reageren. "Uiteindelijk zal de keuze bij u als gemeente liggen of u onze diensten voor uw inwoners beschikbaar wilt houden. Wij zijn graag bereid om onze dienstverlening naar uw inwoners te continueren indien u als gemeente met ons gedegen afspraken wil maken."

Wat als het antwoord nee is? Bruinning: "Dan gaan we dicht. Het heeft geen zin om koste wat het kost aan te blijven modderen. De duizenden mensen die ons vogels komen brengen of de dierenambulance bellen, moeten de vogels dan straks op straat laten liggen. Dierenartsen, brandweer of politie kunnen de dieren niet opvangen."