De Rosenthalers uit het diepe Limburg zingen alleen Duitstalig.
De Rosenthalers uit het diepe Limburg zingen alleen Duitstalig. Foto: Bob Awick

Oktoberfest in Naarden: 'Ein Prosit, ein Prosit, der Gemütlichkeit'

NAARDEN - Als De Vestingnarren een Oktoberfest geven, komt iedereen ook gewoon verkleed. Zaterdag was de Keverdijk vergeven van de mannen in Lederhosen en dames in Dirndls. Zo'n 250 carnavalsliefhebbers waren naar sporthal de Sprong gekomen voor een Bayerisch Bierfest. Geen spijkerbroek te zien.

door Lisa van Dorp

Halve liters bier aan de lopende band, hoedjes met een veer, diepe decolletés, houthakkershemden: de sporthal is veranderd in een grote bierhal. De feestvierders zitten aan lange tafels. Om de twintig minuten staan ze op om hun bierpul te heffen en op klassiek Beierse wijze een toast uit te brengen. "Ein Prosit, ein Prosit, der Gemütlichkeit", schalt het door de hal. Jong en oud, man en vrouw, iedereen doet even hard mee.
John Luiten, '44 jaar Vestingnar, sinds mijn geboorte erbij', praat de avond aan elkaar. De Limburgse formatie 'De Rosentahlers' wordt op het podium opgevolgd door 'De Alpenzusjes'. Oud-prins Maurice Looman rent even het podium op om de blonde Alpenzus een kus op de wang te geven. "Ik vind ze écht goed."

Prins Roland Baar deint lustig mee met de muziek. Op 15 november is hij prins-af. Wie hem opvolgt? "Dat is het best bewaarde geheim van Naarden." Voorzitter Hans Kelderman laat niets los. Zo ook André Wijntjes, die voor de vorm getipt wordt als kanshebber. "Ik heb zwijgplicht". Als het over de troonopvolging gaat, sluiten de gelederen. Kelderman, trots: "Die geheimhouding zit al 49 jaar goed."

Feest op tafel.
So wie ins Bayern.
De dresscode wordt strikt nageleefd.