Ellen van Vossen wil eerst de doorloop bij de Havenstraat opknappen.
Ellen van Vossen wil eerst de doorloop bij de Havenstraat opknappen. Foto: Bob Awick

Winkelleegstand neemt af, meer unieke winkels

BUSSUM - Dorpsmanager Ellen van Vossen is nu een jaar actief in Bussum en ze probeert zo veel mogelijk ondernemers aan een geschikt winkelpand te helpen. Zowel nieuwe ondernemers als gevestigde zaken kunnen bij haar aankloppen. In het eerste jaar heeft ze onder andere de Kapelstraat tot terrasstraat omgetoverd en zien we mede dankzij de dorpsmanager dat in de winkelstraten nieuwe winkels worden geopend.

Een van haar speerpunten momenteel is de doorloop bij de Havenstraat op te knappen. "Ik wil dat er een logisch winkellint ontstaat vanaf Boekhandel Los tot aan de Xenos. Bij de Havenstraat staan fietsen geparkeerd, de winkelgevels zijn afgeplakt en ook de bestrating wijkt af van de rest van het winkelgebied. Het is geen eindpunt, maar juist een doorlooproute."
Om haar doel te bereiken gaat de dorpsmanager in gesprek met de gemeente om te kijken of de bestrating dezelfde rode kleur kan krijgen als in de Nassaustraat, maar ze spreekt ook de winkeliers om te kijken of ze iets aan de gevel kunnen doen. Daarnaast geeft ze een workshop aan ondernemers om uit te leggen hoe ze de verblijfskwaliteit kunenn verbeteren. Ze legt uit wat ze daarmee bedoelt: "Ondernemers kunnen de uitstraling van hun winkel versterken door bijvoorbeeld groen te planten, een terrasje te plaatsen of de gemeente kan een bankje neerzetten. Op uitnodigende plekken blijf je nu eenmaal langer, je kijkt om je heen en de mensen zullen eerder een winkel binnenlopen waar ze nog niet eerder zijn geweest."
Dat dit werkt, heeft ze al gemerkt in de Kapelstraat waar deze zomer een pilot liep met het plaatsen van terrasjes op de parkeervakken en het afsluiten van de straat voor autoverkeer. "De winkeliers kregen veel nieuwe klanten door deze pilot." Ze wil nog niet veel kwijt over hoe de pilot verder is verlopen omdat deze nog geëvalueerd moet worden. Wel wil ze haar eerste indruk delen. "Die is positief, hoewel ik denk dat er veel meer uit te halen valt. Horeca en retail versterken elkaar. De terrassen van de restaurants waren op zaterdagmiddag geopend en je kon daar rustig buiten zitten zonder autoverkeer, hoewel dit voor sommige winkeliers juist niet handig is omdat ze afhankelijk zijn van klanten die met de auto komen. Het is een meerwaarde voor de straat als deze aangenaam en levendig is. De leegstand in de Kapelstraat is de afgelopen tijd afgenomen."

Leegstand
Wat betreft de winkelleegstand in het hele dorp is ze voorzichtig positief. "De meest recente cijfers zijn van juni en daar zie je een daling in de leegstand, maar ik zie het ook om me heen. De Nassaustraat ziet er bijvoorbeeld in vergelijking met een jaar geleden heel anders uit. Leonidas, de Music Store en de bloemenzaak van Bart van der Griend, noem maar op: alles stond leeg. Die panden zijn nu ingevuld en er is geïnvesteerd in nieuwe gevels waardoor het er weer mooi uitziet. De Vlietlaan en Nieuwe Brink lopen nog niet, daar is nog werk te verrichten."
Van Vossen vertelt dat ze momenteel flink inzet op het vullen van panden met meerder zelfstandigen onder een dak. "Buro Bussum en de Zevende Hemel zijn hier voorbeelden van. De zzp'ers doen samen nieuwe contacten en ideeën op en versterken elkaar." Vooral ondernemers met een etalage ziet ze graag naar het centrum komen. "Voor deze ondernemers is de winkel een onderdeel van het businessmodel. Ze hebben daarnaast bijvoorbeeld een webshop of bieden een vorm van dienstverlening en de winkel is het visitekaartje. Mint interiors aan de Brinklaan en Heerijk waar op de Huizerweg zijn hier goede voorbeelden van. Het zijn ondernemers die een bredere markt bedienen en met hun unieke winkel een toegevoegde waarde hebben. Bussum kan het onderscheid maken door juist naast de grote ketens ook de unieke concepten van kleine ondernemers aan te bieden."

Pandenpitch
Ellen van Vossen geeft op 28 oktober een pandenpitch, bedoel voor ondernemers met een etalage, zzp'ers die een professionaliseringsslag willen maken en alleen of samen met anderen een pand willen huren in Bussum, en ook voor ondernemers die al een pand hebben maar wellicht andere wensen hebben. Aanmelden kan via dorpsmanager@probussum.nl.

De Kapelstraat werd afgelopen zomer een terrasstraat.