Lau en Kenn zijn trots op hun VestingSterren.
Lau en Kenn zijn trots op hun VestingSterren. Foto: Bob Awick

VestingSter naar broertjes Lau en Kenn Mohede

NAARDEN - "Om het je eerlijk te zeggen, ik ben apentrots", vertelt Lau Mohede (13). Samen met zijn broertje Kenn (10) kreeg hij vorige week de VestingSter. "Ik vind het hartstikke fijn dat ik mijn mensen heb kunnen helpen en dat iedereen zo heeft meegeleefd."

De gemeente reikt de onderscheiding jaarlijks uit aan Naardense kinderen die iets bijzonders hebben gedaan op sociaal gebied. Lau en Kenn haalden dik 4.000 euro op voor de slachtoffers die tyfoon Haiyan vorig jaar november op de Filippijnen maakte. De jury was unaniem in haar keuze voor de jongens.

Lau en Kenn zijn geboren op de Filippijnen, op jonge leeftijd geadopteerd en opgegroeid in Naarden, vertelt moeder Brigitte Mohede (48). "Met andere gezinnen met adoptiekinderen uit de Filippijnen hebben we een vereniging. Toen op 8 november vorig jaar miljoenen mensen op de Filippijnen slachtoffer werden van de tyfoon, wilden we met zijn allen wat doen. Lau en Kenn kwamen op het idee om op school geld in te zamelen voor de kindertehuizen waar zij hebben gewoond."

Dus begonnen de jongens een actie op de Calsschool. Kenn vertelde in de onderbouw over de tyfoon en de gevolgen voor de mensen in zijn geboorteland, Lau deed hetzelfde in de bovenbouw. Kenns klas maakte cupcakes en loombandjes. De gesprekken in de klas gingen niet alleen over de natuurramp, maar ook over adoptie.

Het geld stroomde binnen. "We hadden helemaal niet verwacht dat we zo veel zouden ophalen", vertelt Lau. Moeder Brigitte: "We waren overdonderd door het succes. Op het schoolplein kregen we van kleuters envelopjes in onze handen gedrukt met daarin 1 euro 72. Ouders schonken bedragen van 200 tot 1.000 euro. Uiteindelijk hebben we 2.000 euro aan Laus kindertehuis kunnen geven en eenzelfde bedrag aan Kenns tehuis."

De twee VestingSterren staan inmiddels gebroederlijk naast elkaar, thuis op de kachel. Lau: "Zo kan ik er lekker naar kijken. Straks zet ik hem naast mijn bed."