Gooise Meren valt ook bij veel lezers in Naarden niet in de smaak.
Gooise Meren valt ook bij veel lezers in Naarden niet in de smaak. Foto: Sjoerd Stoop

Gooise Meren staat voor 'meer van hetzelfde'

NAARDEN - Gooise Meren. Dat is voorlopig de gemeentenaam die op de eerste plaats staat voor de nieuw te vormen gemeente uit Naarden, Bussum en Muiden. De naam stuit onder onze lezers nog op veel weerstand.

De keuze voor de naam wordt gerechtvaardigd door de commissie omdat deze naam "direct aangeeft dat het gaat om het gebied grenzend aan het Gooimeer en het IJmeer. Ook het Naardermeer ligt binnen de grenzen". Begrijpelijkerwijs komen de tegenreacties veelal uit Bussum. Dit dorp heeft eigenlijk niets met water. Naarden en Muiden hebben in ieder geval nog een haven, maar ook in Naarden zijn er meer tegenstanders dan voorstanders te vinden.

Alexander Overdiep uit Bussum zegt dat Gooise Meren wel leuk lijkt, maar "in een meer kunnen we niet wonen. En welke zijn dan die Gooise meren? Naardermeer en Gooimeer? Of nog meer meer?" Ook Ad de Groot begrijpt niets van de keuze voor de naam Gooise Meren. "Hoe komt men er vredesnaam op? Zeker afgekeken van Wijdemeren." Bussumer Frank Norren zegt dat men de plank volstrekt misslaat met de naam. "Bij de gemeente Wijdemeren kan ik me de relatie met water voorstellen maar bij het Gooi juist niet, het Naardermeer daargelaten. Het Gooi is droog en zanderig dus Gooise Meren is onjuist, om niet te zeggen onzin." De Bussumse Gré ten Caat verbaast zich over het feit dat de naam Gooise Meren slechts door één persoon is genoemd. "En dat terwijl Naardingerland wel 30 keer is voorgedragen. De meest ingestuurde naam is Gooistad of Gooiland." Ten Caat begrijpt niet waarom de bewoners mee mochten denken. Zij ging ervan uit dat de meeste stemmen zouden tellen. "Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond. Gooise Meren is gewoon een andere naam voor het Naardermeer. En wij wonen niet in het Naardermeer maar in Bussum, Naarden en Muiden. Gooise Meren doet me denken aan veel meren en groene landschappen en niet aan drie woonplaatsen in het Gooi." Professor Jan Edelman Bos ziet ook niets in de naam. "Gooise Meren is helemaal geen naam, want er zijn geen Gooise Meren. Naarden is bekend als vestingstad, Muiden om zijn Muiderslot en Bussum om zijn heide. Muiden en Bussum hebben helemaal geen meer. En Naarden heeft 'het' Naardermeer, maar dat is helemaal geen onderdeel van 'de' Gooise Meren. Gooise Meren is wel 'meer van hetzelfde'."
Naarder Bas in 't Veld: "Persoonlijk vind ik dit een rare naam: in Bussum heb ik wel eens een meer gezien, maar alleen nadat er een wolkbreuk was geweest... En wordt in Naarden het 'Meertje van Vlek' bij het Naardermeer opgeteld? We hadden trouwens al een gemeente Wijdemeren in de buurt. Krijgen we straks ook nog een (fusie)gemeente Kager Plassen in Nederland? Ik weet dat ook de naam 'Gooise Schans' is ingezonden. Deze wat meer historisch aandoende naam doet volgens mij meer recht aan het verleden van de bijzondere vestingstadjes Naarden en Muiden, gebouwd voor de verdediging van onze latere hoofdstad Amsterdam. Persoonlijk vind ik dat de naam 'Gooise Schans' recht doet aan iedere betrokken gemeente, zonder voorkeur voor een van dit drietal. Bovendien denk ik dat deze naam beter werkt voor het aantrekken van toeristen dan de nu gekozen wezenloze naam."
Ben de Veth uit Bussum laat ook van zich horen. "700 namen, en dan deze 3! Wat een armoe! Bussum en Muiden hebben geen meer, Muiden is geen Gooise maar een Vechtgemeente, en een variant op Wijdemeren is wel erg weinig fantasierijk. Naardingerland en Naarden Bussum als tweede en derde keuze sluiten Muiden uit. Deze klus moet opnieuw. Kom met een aansprekende naam die iets weergeeft van wat de drie gemeenten gezamenlijk hebben, of gewoon een mooie naam die lekker bekt. Zit er tussen die 700 nou echt geen naam die beter bruikbaar is?"
Lindeke Mast uit Bussum pleit voor de naam Gooiveste. "Het benadrukt het gezamenlijke van Bussum, Muiden en Naarden, namelijk Fort IV van de stelling rond Naarden, Naarden Vesting als geheel en het historische Muiderslot. Drie beeldbepalende rijksmonumenten in één gemeente en meteen vindbaar op de (touristische) landkaart. Wat wil je nog meer?"
Jille Behm uit Naarden windt zich vooral op over de voorgestelde naam 'Naardingerland. Hij laat op onze website weten: '"Man, man, man... ik kan het niet eens normaal uitspreken. Doe maar gewoon lekker Naarden-Bussum." De eveneens in Naarden woonachtige Antoon Bruggeling: "Deze week heb ik van diverse mensen gehoord dat ze absoluut niet blij zijn met de naam Gooise Meren. 'Dan liever Gooimere, Gooiland/Gooistad of desnoods zelfs gemeente Bussum', hoorde ik van diverse kanten. De door mij voorgestelde titel Gooimere sluit mooi aan bij buurgemeente Almere en klinkt ook chiquer/Gooiser dan Gooise Meren. Bovendien kan die naam gehandhaafd blijven als in de toekomst ook andere gemeenten willen aansluiten bij Bussum, Naarden en Muiden."

Voorstanders
Paul Bulten kan zich juist wel vinden in de naam Gooise Meren. "Echt, dit zijn de beste drie. Als er dan toch uit deze drie gekozen moet worden, dan Gooise Meren. Naardingerland slaat totaal nergens op en is niet uit te spreken, laat staan dat het naar buiten toe iets zegt. Lijkt meer op een trapveldje voor de jeugd", grapt hij. Bovendien stelt hij dat de derde naam, Bussum-Naarden, de gemeente Muiden buitensluit. Ingrid van Driel van der Kraaij uit Bussum: "Doe maar Gooise Meren, dan is het gewoon een hele nieuwe naam die makkelijk uit te spreken is."