Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn...

De Koningin Wilhelminalaan in aanleg. De foto is gemaakt in de winter van 1954/1955 en bevindt zich in de collectie van het Stadsarchief van Naarden. De Witte Kerk is in aanbouw. Rechts van het kerkskelet glinstert de Suikersloot, een oude zanderijsloot. Achteraan links zien we het dak van Theehuis De Gooische Poort langs een onzichtbare Rijksweg. Het hoge gebouw rechts daarvan is een dubbel woonhuis in de Juliana van Stolberglaan, toen de uiterste bebouwing van het Oranje-Nassaupark.

Een halve eeuw was er voor nodig om deze omgeving totaal te transformeren. De naam Koningin Wilhelminalaan werd al bedacht in 1933 bij het ontwerpen van het Oranje-Nassaupark. Het ontwerp voor de weg dateert van 1952 dat toen ‘Aanleg verbindingsweg Beatrixbrug-Rijksweg’ werd genoemd. In het najaar van 1955 was de Koningin Wilhelminalaan klaar en op 22 september van dat jaar kon daar de Witte of Gereformeerde Kerk (gesloopt in 2006) worden geopend. Op 12 oktober 1955 werden de eerste woningen langs de laan gebouwd. Zorgcentrum De Veste dateert uit de jaren zestig. Het kruispunt Rijksweg-Koningin Wilhelminalaan kwam in 1957 tot stand.

Wilt u meer weten over uw woonomgeving? U vindt het in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.