Marcel Adriani is verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën.
Marcel Adriani is verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën. Foto: Bob Awick

Naarden wil tekort samen met Bussum en Muiden aanpakken

NAARDEN - Om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen, moet hard bezuinigd worden. Komend jaar doet de gemeente een paar ingrepen waar Naarders niet rechtstreeks iets van merken, de pijnlijke politieke beslissingen zijn voor de fusiegemeente. Dat blijkt uit de presentatie van de begroting 2015-2018.

door Lisa van Dorp

Wethouder van Financiën Marcel Adriani gaf maandag een toelichting op de laatste begroting van een zelfstandige gemeente Naarden vóór de fusie in 2016. Volgend jaar komt Naarden een half miljoen euro tekort, in 2018 is dat tekort opgelopen tot 1,3 miljoen euro. Oorzaak is dat gemeentes minder geld van het Rijk krijgen vanwege de crisis, terwijl de uitgaven er niet minder op worden.

Om een miljoenentekort te voorkomen, moet Naarden ingrijpen. De woonlasten mogen niet omhoog, de coalitie VVD-D66-CDA wil de Naarders zo veel mogelijk ontzien. Inwoners gaan komend jaar twee tot drie procent meer gemeentebelastingen betalen, een 'inflatiecorrectie', volgens de wethouder. Om het tekort voor 2015 aan te pakken, neemt het college volgend jaar een aantal bezuinigingsmaatregelen die de benodigde zes ton opleveren. Zo wordt het onderhoud aan de wegen met een jaar uitgesteld en gaat de precariobelasting (die nutsbedrijven aan de gemeente betalen om kabels te mogen trekken) met 25 procent omhoog.

Maar waar vanaf 2016 op bezuinigd wordt, als de gemeente gefuseerd is, houdt het college open. Volgens de wethouder zijn er verschillende opties: grofweg, óf de begroting sluit niet, óf Naarden maakt het sluitend, óf de fusiegemeentes doen dat samen. De gemeenteraad moet daar een keuze in maken.

Bezuinigen met de nieuwe fusiegemeente, optie drie, heeft Adriani's voorkeur. "Als we het als Naarden alleen sluitend maken, wordt het kaalslag", waarschuwt de wethouder. "Dan praat je over draconische maatregelen als het sluiten van zwembad De Lunet en de Naarder vestiging van de bibliotheek. Als we het met de nieuwe gemeente gezamenlijk bekijken, zijn er creatieve oplossingen mogelijk. Neem zwembad De Lunet. Als we samen met Bussum en Muiden onderzoeken waar we kunnen bezuinigen op zwemmogelijkheden hebben we het totaalplaatje. Zo zouden we De Lunet en zwembad De Zandzee bijvoorbeeld onder één directie kunnen brengen, wat mogelijk voldoende besparingen oplevert om twee zwembaden te houden."

Gooit Naarden met deze begroting de pijnlijke bezuinigingen niet gewoon over de schutting in de achtertuin van de fusiepartners? "Nee", zegt Adriani stellig. "We hebben in deze begroting precies aangegeven hoeveel we waar op moeten korten in Naarden om ons probleem op te lossen. Het zijn realistische bezuinigingen die je beter in de nieuwe gemeente kunt beoordelen omdat je dan met creatieve oplossingen kunt komen." De gemeente overlegt de begroting ook niet met de collega's in Bussum en Muiden. "Het is de verantwoordelijkheid van de drie individuele raden. We hebben wel een notitie over de financiële situatie van de drie gemeentes besproken in de stuurgroep die de fusie begeleidt."