Afbeelding

Over tijden die voorbij zijn

De Galgesteeg (nu Godelindeweg) gezien vanaf de Galgebrug in het begin van de 20e eeuw. In de 18e en de 19e eeuw was dit zandpad de verbinding tussen de Vesting (Utrechtse Poort) en de Kerkweg (nu Lambertus Hortensiuslaan) naar Laag Bussum. Tot 1680 - het jaar waarin de Turfpoort werd afgebroken - konden de Naarders nog rechtstreeks de Kerkweg naar dit gehucht nemen.

In 1874 werd de steeg verhard met puin en sintels en vier jaar later in een grindweg veranderd. Aan het begin van de 20e eeuw kocht de gemeente Naarden er stukken grond om de weg wat te verbreden, waarna het tracé in 1904 - het jaar van de foto - met klinkers werd bestraat. In 1924 is de Galgesteeg verkocht aan het Rijk als onderdeel voor een toekomstige rijksweg. Een jaar eerder was onder druk van aanwonenden - 'steeg' en 'galg' pasten niet bij hun status - de naam veranderd in Godelindeweg.

De oudste vermelding van de Galgesteeg dateert overigens van 1728, de tijd waarin het gebied daar werd afgezand.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.