Gé Rehe en Vincent van de Peppel coachen de eerste teams van Hockeyclub Naarden.
Gé Rehe en Vincent van de Peppel coachen de eerste teams van Hockeyclub Naarden. Foto: Bob Awick

'We kunnen nu concurreren met clubs als Gooische en Huizen'

NAARDEN - Hockeyclub Naarden timmert flink aan de weg. Een WK-proof waterveld, een hip clubhuis, in één klap 700 nieuwe jeugdleden erbij door de fusie met Keramikos en promotie voor Heren 1. Wat brengt 2014-2015? Gé Rehe, coach van Dames 1 en Vincent van de Peppel, coach van Heren 1, blikken vooruit.

door Lisa van Dorp

Rehe en Van de Peppel weten hoe hockey op hoog clubniveau werkt. De 31-jarige Van de Peppel mag dan zijn tweede jaar als Heren 1-coach ingaan, hij speelde zelf jaren in de landtop. Als keeper kwam hij uit voor clubs als Bloemendaal, Huizen en Gooische. Rehe (66) gaat zijn vijfde seizoen in als 'mister Dames 1'. Zelf hockeyde hij jaren bij het eerste van Gooische. Op welke positie hij speelde maakte hem niets uit, als hij maar werd opgesteld. "Ik stond overal waar ze maar een sloper nodig hadden." Van de Peppel, enthousiast knikkend: "Ja, dat zijn fijne spelers om in je team te hebben."

Wat verwachten jullie van het nieuwe seizoen? Zondag 14 september zijn de eerste wedstrijden.
Rehe: "Wij gaan promoveren naar de eerste klasse. We hebben geanalyseerd waar we afgelopen jaar punten hebben laten liggen en hebben nu ervaren speelsters van buitenaf aangetrokken."
Van de Peppel: "We gaan zo lang mogelijk meedoen in de strijd om de bovenste twee posities in de competitie. Maar omdat niemand van ons nog tweede klasse heeft gespeeld, zie ik ons dit jaar niet meteen weer promoveren. De concurrentie is ervaren."

Wie zitten er in de selectie?
Van de Peppel: "Ik heb negentien jonge spelers. De gemiddelde leeftijd is negentien, twintig jaar. De oudste is 24."
Rehe: "Ik ook, maar wij hebben meer oudere, ervaren speelsters erbij zitten."

Wat is het strijdplan?
Rehe: "Ons uitgangspunt is dat we ons niet aanpassen aan de tegenstander maar ons eigen spelletje spelen. De verdediging is belangrijk, want we willen de nul houden. Dit seizoen gaan we de tegenstander meteen op zijn eigen helft vastzetten: we gaan hoog druk zetten."
Van de Peppel: "Ik wil dat we verzorgd hockeyen en kansen creëren. Verdedigend zijn we sterk, we spelen op de snelle counter. Over drie jaar moet er een goed geolied team staan, daar werken we nu aan."

'Af en toe pak ik er in de voorbespreking een speech van Al Pacino bij'

Hoe motiveer je het team?
Van de Peppel: "Als je in Heren 1 zit, wil je automatisch beter hockeyen. Mijn spelers hebben een intrinsieke motivatie. Ik motiveer ze extra door uitdagende trainingen aan te bieden. Dat ze van het veld komen en iets nieuws geleerd hebben. Af en toe pak ik er in de voorbespreking ook een speech van Al Pacino bij, of goede muziek."
Rehe: "Ook ik heb het makkelijk, want ze willen zelf heel graag. Daar komt bij dat we een heel hecht team zijn. De speelsters gaan samen uit, vieren samen feest. Afgelopen zaterdag zijn we met z'n allen gaan survivalen in Almere. Dan leer je toch weer nieuwe dingen over elkaar."

Merken jullie dat de club groeit?
Van de Peppel: "Dit is mijn zesde jaar met de jeugd. Toen ik begon hadden we twee velden en 700 leden. Nu vier velden, 1.700 leden en goede jeugdtrainers. We zetten geen vrijwilligers meer op de eerstelijnsteams. Het wordt op zondag steeds drukker langs de lijn. We kunnen nu concurreren met clubs als Gooische en Huizen. Teams houden rekening met Naarden."
Rehe: "Wat we met de jeugd gedaan hebben, moeten we nu ook doortrekken naar de senioren. De onderbouw staat, nu de bovenbouw."

Welke wedstrijden staan nu al in het rood in de agenda?
Rehe: "Dat is moeilijk te zeggen aan het begin van de competitie. We weten niet welke teams zich hebben versterkt. We gaan in elk geval zo veel mogelijk punten halen. Promoveren in de tweede klasse is relatief eenvoudig omdat de nummers 1 en 2 doorgaan. Er worden geen play-offs gespeeld."
Van de Peppel: "De enige datum die ik in mijn agenda heb staan is 14 september, de openingswedstrijd tegen Houten. Tegen wie we daarna moeten, weet ik niet eens."

Wie vind jij een mooie hockeyer? Heb je een favoriet?
Van de Peppel: "Sander de Wijn en Robbert Kemperman. Moderne en complete hockeyers die niet alleen goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen. Ze zijn supersnel."
Rehe: "Dan ga ik even terug in de tijd: Teun de Nooijer en Stephan van Veen. Die spelers kon je een hele wedstrijd niet zien en dan konden ze ineens, in een seconde, het verschil maken. Dat vind ik zo mooi. Het kostte hun ook geen moeite. Ze lieten de bal rollen en door alleen een beweging met hun lichaam te maken, zetten ze de tegenstander op het verkeerde been."

Stel het is nu winterstop en de eerste helft van het seizoen zit erop. Wanneer ben je tevreden?
Rehe: "Als we meer punten hebben dan de rest. Kijk, je kunt altijd een team tegenkomen dat beter is. Maar dan is het zaak om alles te geven. Als je dan verliest, kun je toch met opgeheven hoofd van het veld stappen in de wetenschap dat je er alles aan gedaan hebt."
Van de Peppel: "Als het groepsproces en de manier van spelen zich weer een stapje verder hebben ontwikkeld. Als dat gebeurt, zouden we in de top vijf moeten staan."

Wat is het leuke aan je team?
Van de Peppel: "Zeker 70 procent van mijn team staat zaterdag ook op het hockeyveld, als coach/trainer van een jeugdteam. En die jeugdspelers staan zondag dan weer bij ons langs de lijn. Dat vind ik mooi."
Rehe: "Dames 1 is een hele homogene, hechte groep. Je krijgt er zo veel voor terug als je bij dit team hockeyt. Het geeft positieve energie. Daarom doe ik het nu alweer voor het vijfde jaar."

Van de Peppel in actie als keeper.