De eerste editie van Naarden uit de kunst start zaterdag om 12.00 uur.
De eerste editie van Naarden uit de kunst start zaterdag om 12.00 uur. Foto: Yvette Geerts

Cultuur en culinair
rondom Lucebert

NAARDEN - Met het festival Naarden uit de Kunst op zaterdag 6 september wil de vestingstad zich cultureel en culinair op de kaart zetten. De drie drijvende krachten achter dit initiatief zijn Aya de Lange, Saskia Simons en Floris Siemer. Het festival vindt dit jaar voor het eerst plaats en moet een tweejaarlijks terugkerende culturele ontmoeting worden.

door Yvette Geerts

Wat willen jullie bereiken met dit festival?
Aya: "We willen een ander gezicht van de Vesting laten zien. We zijn meer dan een soort openluchtmuseum: er is op culinair en cultureel gebied zo veel te beleven. Ook laten we op deze manier alle mooie en verstopte plekjes van de Vesting zien door juist daar allerlei activiteiten te organiseren. Net als dichter en schilder Lucebert heb ik zelf ook veel met eten en kunst. Ik zie dit soort evenementen ook letterlijk op straat liggen en verbaas me er dan over dat niemand het oppakt. Zelf krijg ik er veel positieve energie van, maar het brengt ook in de Vesting veel positieve energie. Onder de inwoners én de ondernemers. Het sleutelwoord is bouwen: iedereen wordt weer ondernemend creatief!"

Wat kan de bezoeker van het festival verwachten?
Saskia: "Het wordt vanaf 12.00 uur een smeltkroes van lezingen, poëzie, schilderworkshops, films, gedichten, muziek, actionpainting, documentaires, muzikale vestingvaarten en een wijnproeverij. Een complete culturele ontmoeting, in het teken van Lucebert, met veel bekende namen uit de culturele wereld. Zoals Wim Hazeu, bekroond biograaf, zanger en componist Matthias Kadar en Mees Dierdorp, muziekkunstenaar en kleinzoon van Lucebert." Floris: "We openen om 12.00 uur met een ludieke act door columnist-cabaretier Frans Muthert. Verder gaat Yolanda Rustenhoven achter de kerk 'schilderen met publiek', is er bij de Utrechtse poort een optreden van de vioolschool en kan jong en oud bij Galerie Josephine kijken naar YouTube-filmpjes van Lucebert. Om 16.30 uur vindt de onthulling plaats van het muurgedicht van Lucebert in de Pastoorstraat, gevolgd door de opening van de tentoonstelling over Lucebert in het Vestingmuseum. Naast cultuur is er ook veel aandacht voor eten." Aya: "Zonder eten en drinken worden mensen niet blij, liefde gaat immers door de maag! Lucebert gebruikt in een gedicht de zin: vrede = eten met muziek. Bij zes restaurants in de Vesting is er in de avond het En Route Diner." Floris: Bij alle restaurants is er een muzikaal optreden, zodat je daar ook de verbinding tussen eten en cultuur terug ziet komen."

Jullie hebben letterlijk jong en oud bij het festival betrokken.
Saskia: "Bij de Rehobothschool is een groep vrijwilligers aan de slag gegaan die kinderen begeleidt bij het maken van eigen kunstwerken. Dit is onderdeel van een educatief project waar ook de twee kinderdagverblijven uit de Vesting aan meedoen. De gemaakte kunstwerken worden vanaf zaterdag 6 september geëxposeerd in de Grote Kerk."

Aya, Saskia en Floris zijn er klaar voor.