Trainer Alex (rechts op de foto) traint samen met Ellis Jan (links op de foto) de groep vanaf La Place.
Trainer Alex (rechts op de foto) traint samen met Ellis Jan (links op de foto) de groep vanaf La Place. Foto: Bob Awick

'Na zes weken kan iedereen 3 km lopen'

BUSSUM - Hardloopvereniging Dolichos uit Bussum biedt vanaf 6 september weer de mogelijkheid om mee te doen aan Start to Run. De enthousiaste trainers staan te trappelen om aan de slag te gaan met de beginnende hardlopers.

Trainer Alex van der Horst vindt vooral de trainingslocaties, bij La Place in Laren of Natuurmonumenten in 's-Graveland, geweldig. Op beide plekken verzamelen de deelenmers zich iedere zaterdag om 9.30 uur om samen aan hun conditie te werken. "Het is altijd een heel divers gezelschap. Van huisvrouwen die gezellig samen wat willen doen tot mannen die geen krachttraining willen doen, maar wel een manier zoeken om fit te blijven. Ook komen er mensen die gewoon lekkerder in hun vel willen zitten of willen afvallen."
Alex begeleidt samen met trainer Ellis-Jan van Hout de groep die in Laren traint. "We volgen het landelijke programma van de atletiekunie. Dat houdt in dat de deelnemers zes weken lang twee tot drie keer in de week trainen, op zaterdag in de natuur en op dinsdagavond op de hardloopbaan in Bussum. Op de zevende zaterdag zijn ze allemaal in staat om drie kilometer achter elkaar te lopen. Daar maken we ook een heel gezellig moment van. Alle leden van de club komen dan naar La Place. We hebbben eerst een warming-up en daarna gaan we het parcours lopen. Iedereen krijgt bij de finish een groot applaus en na afloop het certificaat van Start to Run." Alex vertelt dat slecht een enkele keer iemand afvalt, voornamelijk vanwege een blessure. "Overigens besteden wij heel veel aandacht aan techniek, waardoor de kans op een blessure minder wordt. Veel mensen komen ook juist bij Start to Run omdat ze zelf al hebben getraind, maar meer willen weten van de juiste looptechnieken. Daarom komt er iedere week een thema aan de beurt, want een goede basishouding is essentieel bij hardlopen." Alex, momenteel aan het trainen voor de marathon in Berlijn, werd zelf twee jaar geleden lid van Dolichos. "Juist omdat ik meer wilde weten over looptechnieken. De hardloopvereniging heeft mij echt vooruit geholpen. Met een schema van internet alleen kom je er niet. Met name hoofdtrainer Henny Meijvis kan voor de gevorderde hardlopers veel betekenen. Hij traint niet voor niets topatleten." Dolichos is volgens Alex boven alles een 'gezellige club'. "Als je alleen maar aan het trainen bent voor bijvoorbeeld een marathon, dan heb je weinig tijd voor sociale contacten. Op de club is dat wel anders. Maar ook voor beginners is het goed om het samen te doen, het fungeert als een stok achter de deur. En het is ook gewoon heel leuk om samen naar een doel toe te werken."
Aanmelden voor het hardlopen kan via starttorun.nl.