Waar nu het oude Storkkantoor staat moet straks het nieuwe Wellantcollege komen.
Waar nu het oude Storkkantoor staat moet straks het nieuwe Wellantcollege komen. Foto: Bob Awick

Voorzitter Mooi Rembrandt wil sociale woningbouw in wijk

NAARDEN - Het Wellantcollege weg uit het Rembrandtpark en sociale woningbouw erin: Thomas Schaap zou het wel weten. Nu het Storkproject op slot zit omdat de rechter heeft bepaald dat projectontwikkelaar Bongroep een terechte claim heeft op grond van het Wellantcollege, ziet de voorzitter van bewonersvereniging Mooi Rembrandt kansen om opnieuw te gaan puzzelen.

door Lisa van Dorp

Projectontwikkelaar Bongroep kreeg vorige maand gelijk van de rechter: als het Wellant vertrekt, moet de school de grond te koop aanbieden aan de projectontwikkelaar. Het bedrijf had de grond in 1996 aan de school verkocht met het beding dat ze het als eerste terug mocht kopen als het Wellant ooit weg ging.

De uitspraak is een streep door de rekening voor de nieuwbouw, want de grond waar de lokalen van het Wellant nu staan, gaat in het Storkplan naar woningbouwcorporatie De Alliantie voor nieuwe woningen. Het Wellant krijgt in ruil daarvoor de grond van de Alliantie waar het huidige Storkgebouw op staat voor een nieuw te bouwen school. Als het Wellant de grond niet kan ruilen staat het hele Storkplan op losse schroeven. Schaap is er niet rouwig om. "Als bewoners kunnen we formeel niets met de uitspraak, maar het feit is dat we nu met zijn allen niet verder kunnen. Als het Wellant en de Bongroep er niet uitkomen, kunnen we opnieuw puzzelen. Is dit niet het moment om te opperen dat het Wellant vertrekt en we er sociale woningbouw neerzetten?"

Volgens Schaap heeft de vmbo-school geen functie in de woonwijk omdat er geen kinderen uit de buurt op zitten. Sociale woningbouw voegt wél wat toe. "Naarden wil sociale woningbouw realiseren. Als het Wellant niet op het Storkterrein hoeft, ontstaat er plaats. Omdat sociale woningbouw hoogbouw wordt, is de beste plek daarvoor langs de rand van het bouwterrein aan de Amersfoortsestraatweg waar nu ook De Zandbergen en het Bosch van Bredius staan. Laat daar nu net plek ontstaan als het Wellant vertrekt."
Mooi Rembrandt die vóór sociale huurwoningen pleit? Tijdens de inloopbijeenkomsten vorig jaar spraken bewoners zich nog fel uit tegen de komst van 'Tokkies' in hun wijk. Schaap: "Er zit wel enige nuance in het 'tokkieverhaal'. We hebben geen problemen met sociale woningbouw maar met de verkaveling die bij sociale woningbouw hoort: namelijk hoogbouw. Die opmerkingen zijn niet door de hele buurt gemaakt, maar door mensen die heel geëmotioneerd waren nadat ze categorisch niet gehoord waren door de gemeente. Dat het Wellant niet past, is altijd ons standpunt geweest."

Sanderse
Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse wil nog niet denken over het openbreken van het Storkplan. "We gaan voorlopig uit van het bouwplan waar het Wellantcollege gewoon deel van uitmaakt. De gemeente heeft geen aanleiding om aan te nemen dat het Wellant vertrekt."