Afbeelding
Foto: over tijden

Over tijden die voorbij zijn

In 1883 vestigde Jacobus Smits (1864-1943) zich als boomkweker aan de Lambertus Hortensiuslaan, waar hij een kamer huurde in de herberg Kweeklust. Een jaar later kon hij zich zelfstandig kweker noemen doordat zijn vader er de boom- en plantenkwekerij 'Welgelegen' voor hem had gekocht. In februari 1885 betrok hij de nieuw gebouwde kwekerswoning. 'Grove Cottage' doopte de jonge Jac zijn fraaie huis, naar een sequoia die hij in de tuin had geplant.

De naam 'Jac Smits' werd gedurende een halve eeuw een begrip, ook in het openbare leven van Naarden. Als raadslid en wethouder drukte hij zijn stempel op de ontvesting en uitbreiding van de gemeente. In 1927 stond Jac aan de wieg van een lokale belangenpartij. De activiteiten van de nieuwkomer veroorzaakten echter tumult en netelige kwesties; argwaan was er ook naar de lijsttrekker Smits. Jac Smits bleef evenwel een vooraanstaand man. Ruim zeventig jaar geleden overleed hij. Weinig herinnert aan zijn bijzondere en effectieve bestaan.

Meer weten over Jac Smits? Het staat in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg en www. stichtingvijverberg.nl.