Aan het hoofd van de tafel: Hans Korstanje, Petra Luijpers en Bas Kok
Aan het hoofd van de tafel: Hans Korstanje, Petra Luijpers en Bas Kok Foto: Yvette geerts

'Het gaat erom dat je iets voor de samenleving doet'

NAARDEN - Met veel elan en vol energie schuift het onlangs gevormde bestuur van afdeling Naarden van het KWF aan tafel. Nu de landelijke collecteweek met rasse schreden nadert, moet dit nieuwe bestuur, bestaande uit Bas Kok, Petra Luijpers en Hans Korstanje, veel taken versneld oppakken.

door Yvette Geerts

De drie bestuursleden zijn alle drie bij 'toeval' in deze rol terechtgekomen. Petra: "In het voorjaar belden er mensen aan die speciaal voor organisaties als het KWF bestuursleden rekruteren. Dat doen ze dus goed", voegt ze er lachend aan toe. Ze spreekt voor alle drie als ze zegt dat het eigenlijk niet uitmaakt voor welk fonds je je inzet. "Het gaat erom dat je iets voor de samenleving doet."
Bas vertelt: "Er heeft deze zomer een complete bestuurswisseling plaatsgevonden en dit is eigenlijk de eerste keer dat we ook als nieuw bestuur compleet zijn." Aan enthousiasme ontbreekt het hen in ieder geval niet. "We stappen er alle drie vrij open in. We zijn nu nog bezig met het doorspitten van allerlei documenten en maken een inventarisatie van de stand van zaken. We gaan vooral kijken of we een goede structuur kunnen aanbrengen. De administratie bijvoorbeeld was perfect, maar was nog wel op papier." Ook in de organisatie rondom de collecteweek zal het nieuwe bestuur nauwelijks wijzigingen aanbrengen. Naast een bestuur heeft elke afdeling van het KWF (1600 landelijk!) wijkhoofden. Deze wijkhoofden stellen, soms in overleg met het bestuur, de routes samen voor de verschillende collectanten.

Achterban

Het voorgaande bestuur, bestaande uit Adri en Riek Twigt, Marianne Scheltes en Mattie Hendriks, heeft veel energie en tijd gestoken in de contacten met de collectanten en wijkhoofden. Dat heeft gezorgd voor een trouwe achterban met opvallend weinig verloop. Hans: "Van de in totaal 120 vrijwilligers is er een behoorlijk aantal dat al 20 tot 30 jaar collecteert. Als nieuw bestuur zullen wij er alles aan doen om die betrokkenheid van de vrijwilligers hoog te houden." Over de taken hebben ze dan nog geen duidelijke afspraken, over wat ze willen bereiken zijn ze heel duidelijk. "We willen de dalende lijn in collecteopbrengsten van de afgelopen jaren tot stilstand brengen. Het liefst zouden we het op het niveau van 2006 terugbrengen. Toen werd er via collecte zo'n € 17.000 euro opgehaald, vorig jaar was dat gedaald tot € 12.000." Overigens is dat een landelijke trend. Oorzaken van die daling? "Een combinatie van factoren," vermoedt Petra. "Mensen hebben minder contant geld in huis, collectemoeheid en de minder goede economische situatie."
Opvallend is dat KWF in tegenstelling tot veel andere goede doelen zich met haar collecte nog wel steeds richt op contant geld en eenmalige giften. In 2012 heeft er een proef plaatsgevonden met een pinincasso. De kosten daarvan bleken echter niet op te wegen tegen de meeropbrengsten." Hans: "Het KWF introduceert dit jaar een incassokaart. Wanneer bewoners niet huis zijn kan de collectant deze, samen met een collectefolder over het KWF, in de brievenbus achterlaten. Voordeel is dat we daarmee mensen bereiken die we anders zouden 'missen'."

Opgeven
Vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden via collectenaarden@hotmail.com.