Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Op de hoek Flevolaan/Huizerstraatweg werd aan het eind van de negentiende eeuw in opdracht van A.E. Dudok van Heel (1859-1924) het huis De Viersprong gebouwd. Het werd een geprefabriceerde houten woning in de neoromantische Noorse drakenstijl van de Strömmen Traevarefabrik ten noorden van Oslo. Drakenkoppen sierden dan ook het dak zoals ook de Noorse 'Stavkerken' dat hadden.

In 1912 werd De Viersprong door brand verwoest. Kort erna verrees op de plek een nieuw huis van exact hetzelfde type. Rond de eeuwwisseling was het huis nog in goede staat, maar de drakenkoppen waren door het weer zo aangetast dat ze moesten worden verwijderd.

Veertien jaar geleden besloot de toenmalige bewoner om de drakenkoppen weer aan te brengen. Uit oude foto's en tekeningen bleek dat de drakenkoppen van De Viersprong tot de oudste ontwerpen behoorden. Houtbewerker Cees Slot maakte vier identieke exemplaren die in april 2003 op het huis zijn aangebracht.

Meer weten over Noorse huizen in onze contreien? Het stond in jaargang 2001 van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.