Mijndert Groen viert zijn 10-jarig jubileum bij 't Swaentje.
Mijndert Groen viert zijn 10-jarig jubileum bij 't Swaentje. Foto: Bob Awick

Alle aandacht tijdens avondje uit bij 't Swaentje

NAARDEN / 'S-GRAVELAND - Lekker eten bij Mijndert, of eigenlijk bij zijn restaurant 't Swaentje in 's Graveland. De Naarder heeft een aanstekelijke persoonlijkheid en doet niets lievers dan zijn klanten in de watten leggen. Hij viert momenteel alweer zijn tienjarig jubileum.

Wie door 's Graveland rijdt, kan eigenlijk niet om het karakteristieke pand uit 1700 heen. Het terras is opgevrolijkt met knalroze parasols en bloembakken. Binnen oogt het restaurant sfeervol door de oude houten balken en robuuste eikenhouten eettafels. Het uitzicht op het water en de weilanden vanaf het terras is ook zeer aantrekkelijk.

Iedereen die binnenkomt wordt uitgebreid begroet door Mijndert Groen of één van zijn teamleden. Persoonlijke aandacht is dan ook een van de belangrijkste peilers van 't Swaentje. Het personeel stelt zich voor, de gast krijgt een hand en aan tafel is er alle tjid. Eten bij 't Swaentje is daarom echt een avondje uit. Een heel groot deel van zijn klanten komt regelmatig eten en ze komen vooral uit de Gooi- en Vechtstreek. "We zitten 2 kilometer van Het Spiegel en de Hilversumse Meent af en zijn dus makkelijk bereikbaar."

Mijndert is van huis uit zelf chef-kok en hoewel hij echt de gastheer is, staat hij ook nog een dag in de week in de keuken. Zo weet hij wat er speelt, kan hij proeven en bijstellen. De afgelopen tien jaar heeft Mijndert heel veel verandering doorgevoerd om het restaurant te verjongen. Met name het interieur heeft een metamorfose ondergaan; van de aanleg van een terras aan de 's-Gravelandsetrekvaart tot en met een nieuwe vloer in de zaak.

Tongstrelend
Maar natuurlijk is het niet alleen de ambiance die telt. Wat je bij 't Swaentje kunt bestellen is allemaal even tongstrelend. Op de kaart staan luxere gerechten van mooie producten zoals rogvleugels, coquilles of kreeft. Maar er is ook plaats voor klassiekers zoals de carpaccio en soesjes gevuld met roomijs. "Die twee gerechten daar blijven de mensen naar vragen."

De Frans-Hollandse keuken wordt gerund door chef-kok Mark Rietveld. Hij werkt al negen jaar in het restaurant. Vijf keer per jaar verandert de menukaart. Achter het fornuis wordt momenteel het nieuwe koken gecombineerd met traditioneel koken. "Zo gebruiken we bijvoorbeeld cress-soorten (kiemplantjes). Dat zijn een soort mini-kruiden zoals een doperwtspruit of hele kleine waterkers om de gerechten mee af te maken. Daarbij heeft de klant keus uit 60 wijnen." Mijndert kan mooi vertellen over de flessen die hij heeft staan en hij weet vaak ook nog te herinneren welk gerecht of welke wijn zijn klanten voorgaande keren hebben gekozen.

Iens
Lovende woorden over 't Swaentje zijn er van Iens, bekend van de website iens.nl waarop klanten restaurants door het hele land kunnen beoordelen. Het restaurant staat op een tweede plek in de Iens Topper lijst. "Gastvrij en heerlijk gegeten" zijn de meestvoorkomende woorden in de recensies.

De komende tijd wil Mijndert zijn zaak blijven vernieuwen en vooral de puntjes op de i zetten. Hij hoopt dat veel mensen naar zijn restaurant komen om zijn jubileum mee te vieren. "We hebben een speciale actie waarbij we een heerlijk 3-gangen diner aanbieden voor slechts 27,50 euro."

Adres
Restaurant 't Swaentje is te vinden aan de Noordereinde 353 in 's-Graveland. Bel voor reserveringen naar: 035 656 2016.