De tocht vertrekt vanaf de Graaf Willem de Oudelaan en loopt tot de Juliana van Stolberglaan.
De tocht vertrekt vanaf de Graaf Willem de Oudelaan en loopt tot de Juliana van Stolberglaan. Foto: Google Maps

Zondag start om 16.00 uur stille tocht door Naarden

NAARDEN - Honderden mensen worden aanstaande zondag verwacht tijdens de stille tocht door Naarden. De tocht is bedoeld om alle slachtoffers te herdenken die vorige maand om het leven kwamen bij vlucht MH17. Uiteraard wordt in het bijzonder stilgestaan bij het verlies van Ingrid Meijer en haar dochters Sophie, Fleur en Bente van der Meer uit Naarden. De route voert onder andere langs het woonhuis en hun school.

De tocht begint om 16.00 uur en start op de Graaf Willem de Oudelaan, iets voorbij de kruising met de Louise de Colignylaan. Hoewel het een stille tocht is, is het geen zwijgzame tocht. Ook zijn er geen speciale afspraken over bijvoorbeeld de kleding. De gemeente laat weten dat het de bedoeling is dat iedereen zich er prettig bij voelt. De familie zal niet voorop in de tocht lopen. Ze steunen het initiatief, maar kiezen ervoor om niet in de schijnwerpers te staan.

Burgemeester Joyce Sylvester wilde graag meewerken aan de realisatie van de stille tocht. "Het verzoek kwam van inwoners uit Naarden. Ik vind het een geweldig initiatief. Ik vindt de stille tocht ook erg belangrijk. Onze gemeenschap kan op deze manier de emoties en gevoelens kwijt die door de crash zijn opgeroepen. Er is veel behoefte aan een herdenking. Zowel Ingrid als haar dochters waren heel actief in de samenleving. We zien het ook aan het condoleanceregister waar heel veel mensen een boodschap in hebben achtergelaten."
Omdat er heel veel bij de organisatie kwam kijken heeft de gemeente alle praktische zaken geregeld. Denk hierbij aan het regelen van vergunningen, het afzetten van de straten en intensief contact met NS/ProRail. Dat laatste was nodig omdat de route over het spoor gaat. Het aantal treinen wordt zondag tijdens de tocht ingedund zodat de deelnemers niet voor gesloten spoorbomen hoeven te wachten. De route is ongeveer 2,3 kilometer lang en eindigt bij de kop van de vijver nabij de Louise de Colignylaan. Daar kunnen de deelnemers bloemen neerleggen en kinderen ballonnen oplaten. Meer informatie op pagina 7.