Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

De kazerne op Fort Ronduit, een bomvrij gebouw uit 1874 waarin 10 officieren en 122 manschappen konden worden ondergebracht. De naam Ronduit ontstond anderhalve eeuw geleden en is afkomstig van het woord 'redout'. Al in 1726 was daar op de meent een schans aangelegd om een opmars van vijandelijke troepen langs de noordkant van de Vesting te kunnen stuiten.

Fort Ronduit ligt echter op de plaats van een later verdedigingswerk dat in 1873 geheel werd vernieuwd. Het tegenwoordige fort werd door een weg (nu admiraal Helfrichweg) met de Vesting verbonden. In deze weg, die gedekt werd met een ongeveer 200 m lange borstwering, lagen aanvankelijk drie bruggen. Zowel het fort als de borstwering werd omgeven door een gracht en over de keelgracht naar het fort werd een brug met een uitneembaar vak gelegd. Maar bij een zware storm in 1877 werd deze brug vernield en vervangen door de nog altijd aanwezige kraanbrug.

Meer weten? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.