Broodjes roosteren boven het kampvuur.
Broodjes roosteren boven het kampvuur. Foto: Lisa van Dorp

500 kinderen bouwen hutten bij
vakantiekamp Vestingeiland

NAARDEN - Wie deze week een rondje om de Vesting loopt, hoort het al van verre. Een mix van joelende kinderstemmen als in het zwembad en het ritmische getimmer van een werkplaats. Op Ravelijn 4, midden in de vestinggracht, is kindervakantiekamp Vestingeiland weer bezig.

door Lisa van Dorp

In twee weken tijd bouwen zo'n 500 kinderen uit Naarden-Bussum en omgeving hun eigen hutten, met hout van pallets, heel veel spijkers en spullen voor de aankleding die ze van huis hebben meegenomen. De mooiste hut krijgt een prijs. De huttenbouwers zijn scholieren van acht tot twaalf jaar; ze bouwen in teams met klasgenoten en vriendjes.

Na 'Vestingeiland van de toekomst', 'jungle' en 'griezelen' is dit jaar het thema 'airport'. De meeste hutten hebben dan ook iets met luchtvaart te maken. KLM-piloot en oud-Vestingeilandganger Ralph Meuwsen loopt woensdagmiddag in uniform te jureren. Hij is onder de indruk. "Ik zie een hoop creatieve dingen. Verkeerstorens, de een nog hoger dan de ander. Net was ik bij een vliegtuig met een werkende deur, van afstand bedienbaar. En heel origineel: een hut in de vorm van een helikopter." Het is een hele klus om de mooiste te kiezen, bekent Meuwsen. "Ik heb als jurylid al een hoop bramen aangeboden gekregen. Daar groeien er dit jaar veel van op het eiland."

Airport
Na de ramp met de MH17 stond het thema 'airport' ter discussie binnen de organisatie van Vestingeiland, vertelt Marij Stolp (28). Stolp is lid van de stuurgroep die de dagelijkse leiding over de kinderen heeft. Een van de omgekomen Naardense meisjes was voor het kamp ingeschreven. "We besteden er in overleg met het rampenteam van de GGD dat gespecialiseerd is in rouwverwerking, geen bewuste aandacht aan. Vestingeiland is een vakantiekamp waarbij het gaat om zorgeloos plezier voor kinderen. Wel hebben we een rustige hoek ingericht waar kinderen die daar behoefte aan hebben terecht kunnen voor troost of een gesprek."

Hoewel er veel leiding op het kindervakantiekamp aanwezig is, is het de essentie van Vestingeiland dat de kinderen zelf aan de slag zijn. Zagen, timmeren, dingen uitproberen, lekker spelen. "Ze bouwen naar eigen inzicht", legt Sietske van Dijk (35) uit. Zij is voor het veertiende jaar op rij kampleiding. "Als de hutten in de hoogte gebouwd worden, checken wij wel eerst de stevigheid van de constructie voordat ze erin mogen." En dat klussen met je vrienden leuk is, bevestigt de negenjarige Philip uit Bussum. Met drie klasgenoten van de Emmaschool bouwt hij een rechttoe rechtaan pallethut. "Het leuke aan dit kamp is dat je de hele dag kunt bouwen. En dat niemand je vertelt hoe je het moet doen."

Het Naardense zomerkamp is geliefd onder de schooljeugd van Naarden en Bussum, bij jongens en meisjes. Zo geliefd dat er elk jaar veel meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare 500 plaatsen. Om de plekken wordt geloot. Vorig jaar leverde dat op de startdag van het kamp problemen op. Ouders waarvan de kinderen uitgeloot waren, kwamen hun kroost toch brengen en gingen in discussie. "Dit jaar hebben we bij de start van de eerste week veel minder gedoe gehad", zegt Van Dijk. "Waarschijnlijk omdat we heel duidelijk over de spelregels geweest zijn."

De meiden zijn trots op hun hut.
Kijk, zo doe je dat.
Cockpit compleet met piloten.
Het thema airport levert ook een winkel op.
Even uitrusten.