Deze foto won de World Press Photo 2013.
Deze foto won de World Press Photo 2013. Foto: John Stanmeyer

Naast World Press Photo ook Zilveren Camera

Vervolg van de voorpagina.
Naast de beste internationale foto's zijn in Naarden ook de beste Nederlandse nieuwsfoto's te zien. In het koor van de kerk hangen de foto's die meedoen aan de Zilveren Camerawedstrijd. In negen verschillende categorieƫn kunnen fotojournalisten meedingen naar de prijs voor de persfoto van het jaar. Winnaar dit jaar is Ilvy Njiokiktjien met haar foto van de uitvaart van Nelson Mandela in Pretoria. Zij fotografeerde huilende, rouwende mensen op straat door de ruit van de lijkwagen.

Tijdens de opening namen ook burgemeester Joyce Sylvester, voorzitter van de Grote Kerk Daan Asscher, Wim van Sinderen van de Zilveren Camera en Joop van Boerdonk, directeur van Canon Nederland, het woord. Alle sprekers stonden stil bij de vliegramp met de MH17 en de impact die de foto's van de rampplek hebben op nieuwsconsumenten wereldwijd. "Het nieuws was niet hetzelfde geweest zonder de beelden", zei de Canon-directeur. "De foto's hebben mensen over de hele wereld mee laten rouwen", volgens Joyce Sylvester. Zij sprak nogmaals haar steun uit voor de nabestaanden van het Naardense gezin dat bij de vliegramp omkwam. "De gemeenschap leeft mee."

Zilveren Camera-jurylid Wim van Sinderen vroeg zich hardop af hoe lang de vermaarde fotowedstrijden het nog kunnen volhouden om werk van amateurfotografen uit te sluiten. Van Sinderen: "Door de digitale revolutie van social media en smartphones zijn steeds vaker amateurfotografen de eersten die het nieuws vastleggen. Neem de prachtige foto van het stille zwembad die genomen is tijdens de dag van de nationale rouw."

De foto's van de World Press en de Zilveren Camera staan door de hele kerk, op grote schotten. De dubbele tentoonstelling werd vrijdagochtend opgezet door de vrijwilligersclub van de Grote Kerk. Vrijwilliger Henk Oostenrijk: "We begonnen om half tien, om 13.00 uur waren we klaar. De coƶrdinator van de World Press was verbaasd dat het zo snel kon." Grote Kerk-directeur Marlo Reeders bevestigt: "Onze vrijwilligers werken als een geoliede machine van bijna militaire proporties."

De zilveren camera werd voor deze foto gegeven.