Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

In 1930 verhuisde de fabriek van reclameplaten 'N.V. Langcat' uit Bussum naar de Naardense helft van de Zwarteweg tussen het spoor en de Thorbeckelaan, waar het pand van de voormalige rijwielfabriek 'Amstel' werd betrokken. Aan beide zijden van de fabriek werden torentjes bijgebouwd en rond kerstmis was 'Langcat-Bussum' gereed. Ja, Langcat-Bussum, want het postadres en de geschiedenis van het bedrijf lagen in Bussum. Daar, op de hoek van de Veldweg en de Nassaulaan, was al eerder de 'Emaileerfabriek Keizer & Bottema' in Langcat opgegaan.

Na de oorlog maakte het bedrijf een periode van grote bloei door. In ploegendiensten werden wegwijzers voor de ANWB, naamplaatjes en de mooiste reclameborden (de Baby in Bad van Zwitsal) geproduceerd. In die tijd had Langcat 120 man personeel in dienst en werd op het terrein een imposante toren gebouwd met daarop het bedrijfslogo in de vorm van een negen meter lange zwarte kat. In 1976 was de fabriek aan de Zwarteweg niet meer te handhaven en verhuisde het bedrijf naar Almere. In 1981 werd 'de steenkolos' gesloopt.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.