Lex Maat (links ) en Nol van Bennekom met de scheepsbel.
Lex Maat (links ) en Nol van Bennekom met de scheepsbel. Foto: Ed Sn

Scheepsbel naar Vestingvaart Naarden

NAARDEN – Lex Maat van Vestingvaart Naarden wist niet wat hij hoorde toen hij via de telefoon de scheepsbel van de Naarder trekschuit van weleer kreeg aangeboden. De aanbieder was Nol van Bennekom, die de bel lang geleden had gekregen van echtgenote Ria van de fameuze Larense jazzpromotor Nick Vollebregt. Beiden zijn al lang geleden overleden.

Lex Maat reageerde enthousiast op de bijzondere gift die, zo belooft hij, een waardige plek zal krijgen als de Historische Haven Naarden zijn beslag zal krijgen. Nol van Bennekom, oud-journalist, kreeg de scheepsbel uit handen van Ria Vollebregt die de bel op haar beurt van een klant had gekregen. De oude bel heeft veertig jaar bij Nol in huis gestaan. "Kort geleden heb ik het Vestingmuseum gebeld en gevraagd of die er mogelijk belangstelling voor had. Die adviseerde me de bel te schenken aan Vestingvaart Naarden. Daar is de bel beter op zijn plek".

Glorietijd
Hoewel de trekschuit voor het passagiers- en handelsvervoer voor Naarden essentieel is geweest, beschikt Naarden niet over voorwerpen die aan de glorietijd van de eeuwenoude vaarverbinding herinneren. Vandaar dat Lex Maat van Vestingvaart Naarden zo opgetogen is over de scheepsbel die nu boven water gekomen is.