Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Op 2 oktober 1924 trad het kerkkoor Sint Cecilia op ter gelegenheid van het zilveren huwelijksjubileum van haar dirigent de heer Johannes Wilhelmus Jägers (1875-1950). We zien hem met zijn vrouw Helena Regnera Slinger (1867-1931) op de eerste rij geflankeerd door de heren C.H. Heezius (links) en L. Koopmanschap (rechts). Jägers was hoofd van de Sint Jozefschool en een belangrijke spil in het rooms-katholieke kamp van het verzuilde Naarden.

Al in 1844 bestond er een rooms-katholiek zangkoor in Naarden. Het reglement ervan berust in het kerkarchief. Als het koor in dat jaar al onder de naam van de patrones van de kerkmuziek zong, dan bestaat Sint Cecilia nu al 170 jaar.

Aanvankelijk was Sint Cecilia een mannenkoor. Pas in 1966 werd de eerste zangeres, mevrouw Ali Koopmanschap-de Gooijer, toegelaten en sindsdien was het een gemengd koor. Op de website van de Stichting Vijverberg staan overigens alle namen van de mannen van de foto hiernaast.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.