De huurders probeerden het pand te behouden.
De huurders probeerden het pand te behouden. Foto: Bob Awick

Gemeente gaat pand Huizerweg 54
toch snel verkopen

BUSSUM - Een forse domper voor de huurders van Huizerweg 54: de gemeente heeft de huurders afgelopen week te kennen gegeven het pand te gaan verkopen. Ondanks het gegeven dat de huurders al langer werken aan een toekomstplan voor het pand. "Het valt ons erg rauw op het dak", zegt Adriaan Branderhorst namens de huurders.

door Sjoerd Stoop

De verkoop van het pand aan de Huizerweg 54, waar onder meer de HKB en enkele andere Bussumse clubs hun onderdak hebben, vormt al langer onderwerp van gesprek. Het probleem begon toen hoofdhuurder Versa anderhalf jaar geleden bekend maakte de huur op te zeggen en te verkassen naar een ander onderkomen. Daarmee begonnen de problemen voor de andere huurders: ze zouden daardoor op straat komen te staan.

Al snel volgden vele gesprekken met de huurbaas van het pand, de gemeente. De gemeente bood de huurders aan om te helpen om ander onderdak te zoeken. Tot nu toe zonder resultaat. Afgelopen jaar trokken de huurders de stoute schoenen aan en bedachten ze zelf een toekomstplan voor hun pand: er moeten ook appartementen voor jongeren komen. "We hebben het plan een deel van het pand verbouwen. Dat geeft ons de kans om het pand behouden, want de verhuur van de appartementen zou een groot deel van onze kosten kunnen dekken", zegt Branderhorst. Het plan werd de laatste maanden verder vormgegeven, er werd al gesproken met eventuele projectontwikkelaars, waaronder Dudok Wonen. De gemeente zou het plan afwachten voordat de knoop werd doorgehakt.

Nog voordat daar duidelijkheid over kwam, maakte de gemeente deze week bekend het pand toch te gaan verkopen. "Dat heeft ons erg teleurgesteld. Dudok Wonen stond achter het plan, maar moest alles verder onderzoeken. Pas daarna, over een half jaar, hadden we echt geweten of het plan kans van slagen had." Dat de gemeente het pand nu zo plots toch gaat verkopen, verbaast de huurders. "We snappen dat de gemeente het pand gaat afstoten, het kost veel geld. Daarom hebben we ook zelf een toekomstplan gemaakt. Maar waarom moet het nu zo snel gaan? De gemeente heeft te kennen gegeven dat we het pand snel leeg moeten opleveren. Dat voelt gek. Des te meer omdat er vooralsnog geen andere plannen bestaan voor de toekomst van het pand en het de komende maanden alleen maar leeg zou staan. Had ons wat langer de kans gegeven." De huurders gaan er alles aan doen om de verkoop van het pand tegen te houden. Er wordt met elkaar overleg gevoerd.
Anders dan de huurders, laat de gemeente weten dat Dudok Wonen te kennen heeft gegeven dat het op korte termijn geen kansen heeft om het pand aan de Huizerweg 54 te verbouwen. Er staat ook geen andere geldschieter klaar. Bussum heeft de huurders wederom aangeboden te helpen met zoeken naar ander onderdak.