Winkels open op zondag

BUSSUM - De kans is groot dat nog dit jaar alle winkels en supermarkten in Bussum op zondag open mogen. Het college had aangegeven hiervoor open te staan indien de vraag vanuit de ondernemers zelf zou komen. Zowel de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) als de stichting Pro Bussum hebben nu onafhankelijk van elkaar laten weten groot voorstander te zijn.

Wethouder Adriana van den Berg ziet goede mogelijkheden dat de winkels nog dit jaar op zondag open gaan. "Ik ben bezig met het raadsvoorstel en hoop dat we dit rond oktober kunnen bespreken. De collegepartijen staan achter het plan, dus er is een grote kans dat het wordt aangenomen. Ik hoor veel positieve geluiden om mij heen. In het voorstel staat dat de winkels de mogelijkheid krijgen om open te gaan. Het hoeft dus niet, maar het kan."

Brigitta Boonacker van de BOV zegt dat er enorme behoefte is aan het openstellen van de supermarkten op zondag. Daarnaast pleit ze voor 20 koopzondagen in het jaar voor de non-foodsector. "Dan zouden we één keer in de maand een koopzondag kunnen houden. De huidige vijf is echt te weinig. We moeten voor de non-foodsector nog wel met elkaar om tafel en goede afspraken maken. Het zou mooi zijn als die regeling vanaf volgend jaar ingaat."

Ook de stichting Pro Bussum is voorstander. "Niet alleen de behoefte van de ondernemers, ook die van de consument zou centraal moeten staan."

De Bussumse supermarkten staan zeker open voor een zondagopenstelling. Zo laat Nico van der Pijl, assistent-supermarktmanager van de Albert Heijn aan het Veerplein weten dat hij 'uiteraard' graag open gaat op zondag. "We krijgen ook vragen over waarom we niet open zijn op zondag en sommige klanten gaan naar Naarden of de Hilversumse Meent. We kunnen eigenlijk niet achterblijven." Ook manager Armand Vos van de Deen aan de Laarderweg denkt dat een zondagopenstelling extra reuring geeft. De heer Mariyampillai, supermarktmanager bij de Nettorama, heeft al meerdere malen aangedrongen bij de gemeente op de openstelling. "We zitten hier al twee jaar op te wachten." Wat hem betreft kan het besluit niet snel genoeg vallen.