Het bankje wordt bij het graf van de oud-burgemeester geplaatst.
Het bankje wordt bij het graf van de oud-burgemeester geplaatst.

Wethouder Van Ramshorst: 'Helaas zwichten we voor vandalisme'

BUSSUM - De gemeente Bussum gaat de monumentale lantaarnpaal gerepareerd en wel terugplaatsen op het P.J. Lomanplein. Het monumentale bankje wordt verplaatst naar de Algemene Begraafplaats bij het graf van burgemeester Jonkheer van Suchtelen van de Haare, die zowel de lantaarn als het bankje vele jaren geleden cadeau kreeg van de gemeente.

De lantaarnpaal werd afgelopen september weggehaald uit het Spiegel omdat hij voor de zoveelste keer was vernield. Bewoners zagen opeens een moderne lantaarnpaal staan en trokken aan de bel bij de gemeente. Want waar was de paal gebleven? Het bleek dat de lantaarn voor de zoveelste keer gerepareerd moest worden en de gemeente wilde onderzoeken of het nog wel verantwoord was om het monument op dezelfde plek terug te plaatsen. "We hadden de afgelopen jaren al voor 20.000 euro gestoken in het steeds maar weer opknappen van de lantaarnpaal. Nu moesten we weer een paar duizend euro betalen. Op een gegeven moment kun je dat niet meer verantwoorden", zegt verantwoordelijk wethouder Nen van Ramshorst. Ze ging afgelopen najaar ter plekke kijken. "Ik wilde voorkomen dat de lantaarnpaal opnieuw het doelwit van vandalen zou worden. Een van de bewoners kwam met het voorstel dat als het bankje weg zou zijn er minder overlast zou komen. Het zijn vaak jongeren die op het bankje hangen, zich vervelen en besluiten de lantaarnpaal stuk te maken. Het bleek al snel dat men liever de lantaarnpaal dan het bankje wilde hebben. Helaas zwichten we aan de ene kant voor vandalisme, maar aan de andere kant kan dit ook niet zo door blijven gaan." De gemeente gaat het pleintje opknappen, de lantaarn krijgt een centralere plek en er komt meer bloeiend groen. De hoop is dat het snel gegereld kan worden.

Hoewel het bankje lange tijd samen met de lantaarn op het Lomanplein heeft gestaan, hoorden ze oorspronkelijk niet bij elkaar. Het bankje wordt naar de nieuwe plek op de Algemene Begraafplaats verhuisd. "Het bankje zit onder de graffiti en wordt eerst schoongemaakt. Daarna krijgt het een mooi plekje in de buurt van de plek waar de oud-burgemeester begraven ligt. Het is daar echt prachtig. Ik wist niet dat we zo'n mooi stukje verstild Bussum hadden. Het gras is hoog, er liggen oude zerken van bekendere Bussumers en daar komt het bankje waarop iedereen even kan mijmeren, bijvoorbeeld over de goede daden van Van Suchtelen van Haare. Hij was de eerste echte burgemeester van Bussum en onder hem is het dorp groot geworden. Tussen 1883 en 1909 was hij burgemeester en in die tijd werd onder andere het raadhuis gebouwd, net zoals de wijk het Spiegel, en de spoorlijn werd aangelegd. Hij werd voor zijn werk overladen met cadeaus door de gemeente. Ook zijn grafzerk is een geschenk. Overigens werk ik op het gemeentehuis aan zijn oude bureau en ook dat was een gemeentelijk cadeau", lacht ze.